71

Преди години се пиеше по една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка срещу ХИВ

Лечението е напълно анонимно и безплатно, гарантира специалистът от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив доц. д-р Иван Балтаджиев

„Преди години хората се налагаше да пият по една шепа лекарства. Днес е необходима само една таблетка. Това е цялото лечение за ХИВ. Гарантира ти, че ще си имаш деца и че няма да заразиш някого, при положение, че пациентът приема редовно предписаната терапия“, съобщи началникът на Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив доц. д-р Иван Балтаджиев по повод Световния ден за борба със СПИН. 

Пациентите се изследват и лекуват в пълна анонимност, имената им са заместени от кодове. 

Преди години заразените с ХИВ са били основно млади хора, тъй като не било измислено лечение. Когато един млад човек се зарази, нямало е с какво да бъде лекуван, докато в днешно време поради революция в терапията, хората живеят до много късна възраст с ХИВ. Доц. Балтаджиев твърди, че тези хора, благодарение на терапията, не се различават по нищо друго от останалите хора. Те водят нормален начин на живот. Вирусът става неоткриваем в кръвта и човекът не е заразен.

Жените, които са заразени с ХИВ и приемат лекарствата си редовно са отрицателни и раждат бебета, които също не носят заразата. “Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година. Преди 20- 30 години хората са умирали млади”, казва доц. Балтаджиев, но заради това, че вече има лекарство, възрастта завишена.  

Лечението за ХИВ е скъпо, но се поема изцяло от Министерството на здравеопазването. Няма никакво значение здравноосигурителният статус на пациента, независимо дали е осигурен или не е осигурен, не плаща абсолютно нищо. Лекарствата се приемат от пациентите и ХИВ се лекува единствено в университетските болници. Такива има само в Пловдив, София, Стара Загора, Варна и Плевен, като всеки пациентът сам избира в кой център и град да се лекува. 

Доц .Балтаджиев обяснява, че съвременните медикаменти дават години пълноценен живот до късна възраст. 

Преди ролята на лекаря беше как да спаси пациента да не умре, в днешно време проблемът е да се лекуват придружаващи болести на заразените от СПИН - високо кръвно, диабет, бъбреци, ставни болки. Фокусът се измести да се лекуват възрастовите традиционни болести. 

Ваксина срещу СПИН все още няма одобрена, въпреки че Европа и САЩ работят от години в тази насока. 

Специалистът разказва, че болестта СПИН е описана 1981 година сред млади мъже хомосексуални в САЩ. А самият вирус е изолиран две години по-късно през 1983 година от два паралелни екипа - проф. Монтание във Франция и проф. Гало в САЩ. Двамата едновременно откриват вируса. Дълги години ХИВ е била смъртна присъда, без лечение. Първите лекарства срещу ХИВ са измислени преди 30 години. 

Заразяването с ХИВ става само по два начина - по полов и кръвен път.  От СПИН не може да се заразите с прегръдка, с целувка, с ръкостискане, с контакт. Пациентите с ХИВ не са прокажени. Те нямат видими белези, че са болни, обяснява специалистът.

Доц. Балтаджиев първо подчертава разликата между ХИВ и СПИН. ХИВ е Human Immunodeficiency Viruses - Човешки имунодефицитен вирус, който атакува имунната система и пациентът лесно може да се зарази с така наречените опортюнистични инфекции, като менингит, пневмония, туберкулоза. Когато тези инфекции, успоредно с ХИВ, застигнат пациента, говорим вече за Синдромът на придобитата имунна недостатъчност - СПИН.

В Клиниката са попадали много тежки случаи, затова съветът на доц. Балтаджиев е честите профилактични прегледи. 

Превенцията е основна за предпазване от ХИВ. Винаги трябва да се прави протектиран секс и хората употребяващи инжекционни наркотици -  да ползват индивидуални игли. 

=ЦИФРИ И ФАКТИ=

Над 320 са регистрираните случаи на ХИВ позитивни в Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив.  

Има кабинет за ХИВ, пациентът идва веднъж в месеца, всеки месец, взима си рецептата, получава си лекарствата от болничната аптека, и си ги пие вкъщи. Това гарантира един напълно нормален начин на живот. 

В РЗИ Пловдив има Кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Всеки, който има съмнение е хубаво поне веднъж или два пъти в годината да се изследва.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 10:27

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 0
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 10:27

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?