46
Следвайте ни

Повече от половината медици в Пловдивско без зелен сертификат

viber icon

Повече от половината медици в област Пловдив посрещат новите мерки за справяне с пандемията без зелен сертификат. Припомняме, че според заповедта на здравния министър, която влиза в сила от утре, за да работят те трябва или да са ваксинирани, или да са преболедували COVID-19 през последната година. За останалите остава опцията да бъдат тествани с бързи антигенни тестове. 

По последни данни ваксинираните и прекаралите коронавирус в областта медици са около 40%. На тях автоматично ще им бъдат издадени зелени сертификати. Останалите 60 на сто обаче ще трябва да избират или да се боцнат, или да бъдат тествани за болестта, за да продължат да се трудят. Това изправи на нокти здравните заведения в града под тепетата. 

„Не може насила да ги накараме да се имунизират, но не може и през два дена да им се бърка в носа. Попадаме в един омагьосан кръг“, коментират работещи в здравни заведения. 

Мария*, която от 5 години се труди като медицинска сестра, не се съмнява в действието на ваксините, но нейният избор  до момента е бил да не се имунизира. Сега обаче тя се чувства принудена да го направи, затова е избрала еднодозовата ваксина на Джонсън. По думите й доста нейни колеги, обаче нямало да го направят. "И без това има дефицит на кадри в здравеопазването. Това ще задълбочи още по-сериозно проблема, защото някои ще престанат да практикуват", казва Мария.

*името е сменено по  настояване на служителката

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Той

Той

22.10.2021 | 23:05

Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна. Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват колко висок може да достигне смъртността като коефициент.

Отговори
1 0
Петър

Петър

21.10.2021 | 15:12

Имам двама познати доктори и една стоматоложка ваксинирани и пак боледуваха!

Отговори
0 0
Трябва

Трябва

20.10.2021 | 19:47

в като Гърция - нямаш ваксина, а си лекар или учител, имаш 2 седмици неплатен отпуск да завършиш курса. Като не искаш- шута и на пазара на труда. Аман от незаменими в тая държава.

Отговори
9 8
Трябва

Трябва

21.10.2021 | 00:17

Всички управители на болници вън!

Отговори
2 1
А ве

А ве

20.10.2021 | 19:12

А ве някой не каза ли тука, че ВСИЧКИ медици са вакснати? Или е лъгал? Не знам, аз съм доверчив човек по принцип.

Отговори
4 0
цирк

цирк

20.10.2021 | 18:40

Те не искат, пък от другите искат!

Отговори
2 5
Нещо не бързат а?

Нещо не бързат а?

20.10.2021 | 17:39

Ама хич не бързат.....

Отговори
4 2
Сети се бе, Тикво!

Сети се бе, Тикво!

20.10.2021 | 21:10

Около 70% от медиците ни вече са го преболедували (доста починаха, светла им памет!), в сравнение с около 15% преболедували за цялото население! Не ти ли мина през тъпата тиква за този прост факт? Или да цръцнеш малко отровна злоба, а?

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?