1553
Следвайте ни

Последен уикенд за ваксинации пред "Метро"

viber icon

За последен уикенд функционира изнесеният ваксинационен пункт на паркинга на „Метро“ в района на Тракия в Пловдив. Това е информацията, която „Марица“ получи от РЗИ и екипа, поставящ имунизациите на място.

Според медицинските лица в пункта интересът към ваксинацията срещу ковид не се е засилил, но все пак изнасянето на мобилен пункт е спомогнало за по-голям обхват на населението. За съботния ден в шатрата пред търговската верига до 15 часа са поставени малко над 50 ваксини, коментира екипът. Това не е никак много според лекарите. В дните с най-голяма натовареност на пункта поставените имунизации са били по 100 на ден.

В момента преобладават желаещите да си поставят „втора игла“ обясниха още медиците. Вече са минавали и желаещи за трета доза, но от пункта им разяснявали, че все още нормативно въпросът не е уреден на национално ниво. Самите лекари стриктно следят положението, за да започнат реимунизацията на рисковите групи веднага след като системата започне да регистрира бустерите.

Ситуацията пред мобилния пункт беше показателна за положението с ваксините в страната. Учителка в пловдивско училище се обърна към медиците за съвет, тъй като се чувствала разколебана дали да се ваксинира заради информацията в Интернет.

Тя беше уверена от екипа, че имунизацията е най-добрият начин да се предпази особено предвид контакта с ученици и риска от инфектиране в подобна среда. В крайна сметка след размисъл жената се съгласи да попълни формуляр за информирано съгласие и да си постави ваксина.

Повечето от посетилите пункта за първа доза днес обясниха пред репортера ни, че спонтанно са решили да се ваксинират, тъй като са минавали наблизо.

Такава възможност ще имат пловдивчани и утре, когато е последният работен ден за пункта. Мобилният екип ще е на разположение до 18 часа. Налични са всички одобрени ваксини.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Юлия Р.

Юлия Р.

26.09.2021 | 08:01

Щом учители се образоват от Интернет, жална ни майка. Простотията и невежеството се оказаха велика сила. Слушайте учените, а не драскачите в социалните мрежи.

Отговори
0 0
Насам народе

Насам народе

25.09.2021 | 20:30

Само днес, срещу едно боцкане, печелите по 2 кгр. говеждо месо от военните запаси на Аржентина.

Отговори
0 1
Галя

Галя

26.09.2021 | 08:03

Просташкият ти майтап да не ти изиграе лоша шега?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?