Следвайте ни

Подпомагат с пари от бюджета ремонта на МБАЛ "Св. Мина"

viber icon

МБАЛ „Св. Мина“ се нуждае от неотложни ремонти, които трябва да започнат през лятото. Това става ясно от доклада, изготвен от управителя проф. Петър Петров по разпореждане на кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

Проф. Петър Петров

През пролетта са извършени огледи от специалисти и е направен обстоен анализ за състоянието на сградата, сторена през 1936-1938 г. Общата сума, необходима за спешните и средносрочните ремонти, е 394 000 лв., съобщиха от Община Пловдив.

На този етап цялостен ремонт не може да бъде направен, защото на два от етажите е разположено  COVID отделение. Най-спешна е подмяната на ВиК инсталацията в западното крило, която по предварителни разчети ще струва 29 500 лв. Здравко Димитров ще внесе предложение в Общинския съвет за отпускане на тези средства до края на  седмицата, за да се подмени вертикалният щранг и да се изградят и ремонтират баните.

В средносрочен план е необходимо да бъде довършен ремонтът на ВиК инсталацията в цялата сграда,  да бъде сменен болничният асансьор и да се извърши цялостен ремонт на покрива с подмяна на хидроизолацията.

Проф. Петър Петров бе назначен за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Свети Мина“ през октомври 2019 г., а през пролетта на миналата година спечели конкурс за тази длъжност. Преди това болницата смени няколко ръководители, без да се проведе конкурс. Въпреки временните ръководства в периода 2012 до септември 2019 г.  ОбС на няколко пъти одобри отпускането на средства за ремонт на отделението по образна диагностика, за погасяване на кредити към доставчици на консумативи и за изплащане на заплати. Общата сума за този период надхвърля  6 млн. лв., припомнят от администрацията.

Проф. Петров коментира, че при встъпването си в длъжност е заварил МБАЛ „Свети Мина“ в тежко финансово и материално-техническо състояние, като едва преди три месеца лечебното заведение за пръв път успя да излезе с положителен финансов баланс. В същото време  общинската болница създаде екип от лекари, сестри и доброволци и пое отговорността за разкриването първоначално на 30, а по-късно на 90 легла за лечение на  пациенти с Covid-19. Само преди месец беше изградена кислородна система със 123 поста  във всички стаи. Средствата бяха осигурени от съвместна дарителска кампания на Община Пловдив и болницата, която събра над 75 000 лева. Наложената стриктна финансова политика позволи на лечебното заведение да погаси изцяло банковия си кредит в размер на 270 хиляди лева, а след преговори с НЗОК отпуснатите средства по клинични пътеки се увеличиха от 270 на 360 хиляди лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Боко

Боко

11.05.2021 | 11:10

Б ахти п ростия кмет! Пловдивчани сме виновни,че така и не избрахме можещ и кадърен кмет! Бивш спортист,областен управител ,която е била танцьорка на пилон.... Нищо хубаво няма да се случи! Г лупави гербаджийски м утри!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?