49

Побързайте с бележката за детската градина! При личните лекари е лудница

Децата от детски градини, които са изкарали повече от 10 календарни дни у дома, в първия работен ден на новата година трябва да представят медицинска бележка, за да прекрачат прага на забавачката. Изискването не е ново и важи както за здрави, така и за преболедували през почивните дни малчугани. Тази година обаче спазването на правилото е голям проблем, защото медицинската бележка трябва да се издаде от лекар само и единствено днес, за да е валидна за 3 януари. Което пък доведе до струпване на родители и деца в последния работен ден на 2022. 

„Не е добре измислено, защото на едно място чакат болни деца за преглед при лекар и напълно здрави, които обаче без заветната бележка не могат да тръгнат на детска градина във вторник“, коментира Мария Коева, докато търпеливо чака реда си с дете в 4-та група. Момиченцето й е излязло във ваканция в седмицата преди Коледа, защото били запланували семейно пътуване. За щастие, изкарали празниците без вируси, но детето е отсъствало от забавачката общо 14 дни. 

Изискването е, че при отсъствие на децата за периода на официалната ученическа ваканция /24 декември-2 януари/, няма нужда от медицинска бележка, обясниха педагози в забавачка. При по-дълга почивка обаче се изисква медицински документ, че детето е нямало контакт със заразно болни. 

По правило медицинските бележки са с валидност едва три дни. Обичайно майките взимат заветния документ в петък, за да го представят в детската градина в понеделник. Тази година обаче почивките по Нова година са общо три дни и затова бележки се издават само днес. 

Освен чакането, родителите трябва да приготвят и скромна сума пари. Някои лични лекари взимат такса за издаване на такива бележки от порядъка на лев или два,  а други – не. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Социална

Социална

30.12.2022 | 15:44

Подигравка

Отговори
2 0
Аман заман

Аман заман

30.12.2022 | 15:30

Все едно не се знае че никой не ходи а се обажда и само ходи да вземе бележката !

Отговори
2 0
болни и здрави

болни и здрави

30.12.2022 | 12:55

Поредните простотии на родната Здравна система. Детето с родителя си (здраво), ще чака 3-4 часа пред лекарския кабинет, заедно с десетина болни деца за бележка за детската градина!? В момента, достъпът до личните лекари е почти невъзможен. Но, на чиновниците в държавата, не им пука....

Отговори
9 0
Явно ТЪМНОЧЕРВЕНИЯТ телефон иzzвъня заплашително?

Явно ТЪМНОЧЕРВЕНИЯТ телефон иzzвъня заплашително?

30.12.2022 | 12:50

Явно ТЪМНОЧЕРВЕНИЯТ телефон иzzвъня заплашително? Скриха статията на доц. Момчил Дойчев! Защо бе, другаре чекисти? Това ли ви е Свободата на словото, свещенната?

Отговори
6 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?