Следвайте ни

По седем лекари на месец отнасят побой

viber icon

По седем лекари или медицински сестри са станали жертви на побой през първата половина на миналата година. Данните показват, че за първото полугодие на 2019 г. е имало 116 случая на вербално насилие над екипите от линейките и 8 бити медици. В спешните отделения пациенти са се държали грубо и са ругали 227 пъти, а 34 лекари са пострадали физически. Тези смущаващи цифри бяха изнесени на срещата между главния прокурор Иван Гешев, здравния министър Кирил Ананиев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.Те подписаха споразумение между ръководените от тях институции в борбата срещу насилието над медици. БЛС се включва в опитите да се предотвратят и разследват престъпленията, свързани с дейността на медицинското обслужване.

„Един от основните проблеми, които поставихме пред прокуратурата, е когато се стигне до краен резултат - дали за откриване на данни за нарушение от страна на наш колега, или за насилие срещу медиците, да получаваме информация от прокуратурата, за да информираме колегите и обществото“, обясни шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Немалко лекари са напуснали България и са отишли да работят в чужбина, след като над тях е било упражнено насилие. Ако този проблем не бъде решен бързо, в близките години България ще остане без лекари, медицински сестри и фелдшери.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?