Следвайте ни

УМБАЛ "Свети Георги" и "Пълмед" с най-много пари от Касата

viber icon

УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив е болницата, усвоила най-много средства по клинични пътеки в България. Тя е получила 71 млн. лв. през деветте месеца на настоящата година за лечението на пациенти. Това показват данните на НЗОК за платените пари в болничния сектор,  публикувани на нейната интернет страница. На второ място е  УМБАЛ „Св. Марина" във Варна ​- 49 млн. лв., следвана от  софийските  „Пирогов" ​- 45 млн. лв., Аджибадем Сити Клиник - 44 млн. лв. 

В челните позиции и е друга пловдивска болница - частната УМБАЛ "Пълмед". С получени близо 30 милиона лева от Здравната каса тя е на второ място в Пловдив. Държавните лечебни заведения, чиито представители са УМБАЛ „Св. Георги", УМБАЛ „Св. Марина" и "Пирогов", работят с най-широкия спектър клинични пътеки и приемат на практика всички тежки случаи, за разлика от частните лечебници, които усвояват пари предимно по скъпоплатените клинични пътеки.

Сумарно болниците  в България  са усвоили 90.6 милиона лева повече  за деветте месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.  Общо 1.484 млрд. лв. е изплатила Касата до края на септември на болниците по клинични пътеки и процедури. За деветте месеца на 2018 г. получените пари по това перо са 1.393 млрд. лв. Ръст има и при медикаментите за рак, които се използват в болниците. Тази година за деветте месеца касата е платила 359.5 млн. лв., за същия период на 2018 г. болниците са получили 331.9 млн. лв. За септември тази година парите за онкомедикаменти са с 4 млн. повече в сравнение с август, показват данните на НЗОК.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?