Следвайте ни

Опасност: Пневмонията ни атакува най-често по въздуха

Възпалението се развива бързо и засяга различни участъци от белия дроб

viber icon

Около 11 милиона деца по света ще починат от пневмония в следващите 12 години, алармират специалистите от международната хуманитарна организация "Спаси децата" и американския университет "Джонс Хопкинс". Докладът е изготвен по повод на 12 ноември - Световния ден за борба с пневмонията. 

Най-много смъртни случаи от пневмония сред деца ще бъдат регистрирани в Нигерия, Индия, Пакистан и Демократична република Конго.

Според доклада през 2016 г. от това заболяване са починали около 880 000 деца по света. Повечето от тях са били на не повече от 2 годинки.

Условно в медицината заболяването от пневмония става по два начина - придобити в обществото и вътреболнични. Вторите се срещат доста по-рядко и са следствие от друго заболяване, заради което пациентът вече е постъпил в лечебно заведение. Много по-голяма е вероятността да се заразим от първия тип, в обществената среда.

Според вида на конкретния причинител възпаленията на белите дробове биват три типа: вирусни (предизвикани от вирус), бактериални (причинени от стрептококи, пневмококи, стафилококи и др. бактерии) и атипични (за които виновни са атипични микроорганизми: хламидия, микоплазма, легионела). Най-тежко протичат бактериалните и вирусните инфекции на белите дробове. Към атипични пневмонии са предразположени децата, учениците и хората до 35-годишна възраст. Този вид минава сравнително по-леко и болните се възстановяват по-бързо.

За бактериалните и често за вирусните пневмонии е характерна високата температура: над 38, стигаща дори до 40 градуса, силната кашлица, придружена с храчки, които се появяват най-често на 4-5 ден (при усложнения в тях могат да се съдържат гной и кръв), болка в гърдите, задух, отпадналост, липса на апетит и главоболие. Това тежко състояние може да има и допълнителни усложнения като миокардит, менингит, бъбречни инфекции, отити. На рентгеновите снимки има много ясно изразени изменения на белите дробове. За атипичните пневмонии е характерна сравнително по-ниска температура – от 37,5 до 38 градуса, кашлицата е по-слаба и по-суха (няма толкова храчки). А измененията, видими на рентгеновите снимки, са дискретни и по-лесно се поддават на лечение. Опасното е, че човек може да се подведе, че просто е настинал и да не вземе адекватни мерки.

 


Най-застрашени са пушачите 

 

Най-разпространените, придобитите в обществото пневмонии, по-често засягат и са с по-опасни усложнения за тези, които имат други заболявания на белите дробове като туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е по известна като болестта на пушачите. Тя се развива от хроничния бронхит, който с напредване на възрастта се усложнява с белодробен емфизем. Факт е, че много голям брой от по-възрастните хора (над 65), които са били или са пушачи, страдат от ХОББ. Не само те, но и любителите на цигарите като цяло са много по-застрашени и по-често боледуват от пневмонии, като при тях те протичат по-тежко и по-бавно отминават. Към рисковата група спадат и страдащите от захарен диабет, хронична бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност.

Силно застрашени са и всички пациенти, които са с някаква форма на имуносупресия (естествените им защитни функции са потиснати). Такива са страдащите от хематологични заболявания, от болести на съединителната тъкан, раковоболните на химио- или лъчетерапия, заразените с вируса на СПИН. За съжаление и в световен мащаб смъртността от пневмония сред пациентите от рисковата група е висока, в рамките на 30-40% . Докато при хората със сравнително съхранено здраве, на възраст до 65 години, които не злоупотребяват с концентриран алкохол и не пушат, статистиката очертава около 5% фатален изход.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?