71

Пловдивско изобретение: Робот преглежда и лекува, ако стоматологът ни е в чужбина СНИМКИ

Изобретението, което може да направи революция в медицината, е на пловдивския зъболекар Христо Грозев. Помогнали му приятели инженери и програмисти.

 

Уникален робот, който може да направи революция в денталната медицина, изобрети пловдивският зъболекар д-р Христо Грозев. Машината може да се управлява дистанционно. Ако имате проблем, а личният ви зъболекар е извън града, няма нужда да ходите до спешния кабинет. Отивате в кабинета и се намествате пред апаратурата. С дистанционно специалистът управлява камерата и ви преглежда. Роботът може да извършва и някои манипулации, като поставяне на упойки, лекарство чрез инжекция и дори брекети.

Сюжетът днес звучи като научна фантастика, но д-р Грозев работи към превръщането му в реалност. Преди 3 години започнал разработката на денталния робот. Няма външно финансиране, но е отдаден на професията и е увлечен по техниката. В началото приел начинанието като хоби.

Оттогава е вложил близо 17 000 лева в апаратурата. Поръчал части от Китай, а за сглобяването му помогнал инженер Пламен Райнов, който е асистент в Университета по хранителни технологии.

Така се появил многофункционален робот, оборудван с няколко камери и сменяема глава. Освен камера, като накрайник могат да се поставят лазер, спринцовка или пинсета, което позволява извършването на различни манипулации. 

Роботът има ръчно и автоматично движение, като могат предварително да се въведат стъпки, които да следва. Камерата му има функцията на микроскоп -може да увеличава образа до 500 пъти.

"Човешката ръка няма толкова фина моторика, докато роботът позволява поставянето на упойки и инжекции с прецизността на микрони - разкрива д-р Грозев. - Освен това подобна машина е един по-бърз и ефикасен начин за провеждане на прегледи", допълва той.

Изобретението е стъпка напред в телемедицината, която е начин за предоставяне на медицински услуги без физически контакт между лекаря и пациента. В България все още няма регулация за този тип прегледи и те са забранени. Роботът е тестван единствено на фантомна глава, каквато се използва за обучение на студенти.

Реалността в други европейски страни е различна. Например във Франция телемедицината е разрешена със закон и процедурите се поемат от Здравната каса. На лекарите се плаща както за редовен преглед, но те го извършат от разстояние. Това е от полза за пациенти в отдалечени райони, старчески домове или на кораби. Естествено, и по време на пандемия. Липсата на регулация и мисленето на хората са най-големите проблеми, които д-р Грозев среща в България.

Д-р Грозев сподели, че младите посрещат подобни иновации с ентусиазъм, докато по-възрастните колеги изразяват голяма съпротива. Глобализацията на пазара не ги устройства, технологиите ги плашат и най-вече не желаят да променят мисленето си.

В страната не е предприемано нищо подобно досега. Единствено има данни за робот за взимане на кръв и изследване на вени, който е близък по конструкция, но не може да се управлява дистанционно. Това е открило Патентното ведомство, където д-р Грозев е започнал проучване, за да регистрира робота си като полезен модел.

В бъдеще подобен тип устройства могат да се използват за очни, уши-нос-гърло и кожни прегледи както и за естетически процедури. 

"Всичко е въпрос на прецизност на иглата и камерата. Брекети или филъри в устните биха могли без проблем да се поставят от разстояние. Приложение устройството може да намери и в инженерните науки, ако се смени накрайникът", разкрива д-р Грозев. 

От дълги години работя с всякакви машини, но не съм виждал нещо толкова впечатляващо, твърди Димитър Димитров от „Изоматик Комплект“ - фирмата, която д-р Грозев е избрал за програмирането на робота.

За въвеждането на телемедицината в България е нужна система за онлайн идентифициране. Така лекари и пациенти ще са сигурни кой седи отсреща. Има подобна система в България, но не се разработва активно въпреки наличието на европейски и национални финансирания.

Важно е, защото бъдещето чука на вратата, категоричен е д-р Грозев.

Д-р Христо Грозев е завършил дентална медицина в Пловдив през 1986-а. Вече 36 години практикува, като е работил по разпределение в Созопол, Ямбол, в Транспортна болница в Пловдив, а до ден днешен - в 4-то ДКЦ. Има и частен кабинет на бул. „Христо Ботев“. 

 

Автор: Валерия Герганова

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
яяаж

яяаж

30.07.2022 | 19:00

Такива роботи има много и китайци и американци, слагат импланти и прочее има измислени отдавна...играчки безмислени...

Отговори
1 0
Ssss

Ssss

30.07.2022 | 10:18

Дистанционни инжектопляктори има от 25 г. , а в локален режим от 1878 г., когато нас са ни освобождавали от Османско робство!! С ръчно задвижване - поне от 20 000 г.! Този е най-добрият зъболекар измежду техниците и най-добрият техник измежду зъболекарите. Когато има човек с широки познания в коренно различни области при това със сърце на изследовател, смел да се хвърли в неизследваното, резултата е радващ. Хирургичните роботи "Леонардо" се произвеждат серийно и се използват все по-масово.

Отговори
2 2
настрадин ходжа

настрадин ходжа

30.07.2022 | 07:58

Сега се работи над дистанционен инжектопляктор за закъсали моми

Отговори
1 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?