Следвайте ни

Пловдивските лични лекари в шах, не знаят кога ще ваксинират

viber icon

Семейните лекари в Пловдив се оказаха в патова ситуация, след като стана ясно, че ваксините са изчерпани. Те са в информационен мрак по отношение на това кога могат да очакват доставка, в същото време са разпънати на кръст от пациентите си, които не спират да задават въпроси за ваксинацията. В тази неудобна ситуация е и общопрактикуващият лекар в града под тепетата д-р Александър Калайджиев. 

„Докато не получа ваксини, няма да звъня на записалите се при мен пациенти. Интересът е голям. Когато за първи път дадох заявка, имах 70 желаещи, сега гоня 140. Хората питат кога, не смея да давам срок.  Пуснали сме заявка за следващата седмица, не знам дали ще дойдат“, заяви той пред „Марица“. 

Калайджиев посочи, че след като се е вдигнало шум за липсата на ваксини, на джипита им е предложено да вземат от свой колега, който има в повече, но условието било ваксинациите да се извършат до края на семицата. „Вече се бях обадил на пациентите да не идват. Как пак да им звъня да ги викам?“, запита той. 

Д-р Калайджиев посочи, че рано или късно всички ще се ваксинират, но не намира отговор на въпроса защо хората от най-рисковите  групи – над 65 години и тези с хронични заболявания, ще останат последни.  

„Никой от тях не иска да се реди на опашките, да го ваксинират на конвейр. В тези центрове, в които се извършват масови ваксинации, никой не ги пита как се чувстват, какви заболявания имат и т.н. Всички пациенти, които спадат към рисковите групи, държат да бъдат ваксинирани от личния си лекар. И с право, тъй като той ги познава изключително добре. За съжаление, обаче, ще останат последни“, коментира той. 

По повод ваксинациите, д-р Калайджиев смята, че целта не трябва да е много хора наведнъж, а да се прави както трябва. „Ние няма само това да работим. Но на ден нормално личен лекар би могъл да ваксинира до 15 души – да го прегледа, да му обясни, да му въведе данните, тоест да му отдели нужното време. 

Семейният лекар отчита завишаване на болните от вируса. 

„Имам нови болни, сред тях няколко човека от записаните за ваксина. Само днес имам трима заразени млади хора. Един от пациентите ми се разболя 3 дни преди втората доза. Поставили са му я, а никой, дори самият болен, не е обърнал внимание на симптомите. На място не са го попитали. Интересно ми е как ще се развие симптоматиката в този случай“м каза още д-р Александър Калайджиев. 

Той недоумява защо повечето ваксини са пренасочени към центровете, а не към личните лекари. „Логично беше да 50/50 или 70/30 ваксини в полза на личните лекари, за да обхванат спокойно рисковите пациенти. Не трябваше да се прави така“, смята медикът. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Юлия

Юлия

25.02.2021 | 19:02

Аз съм от върнатите. Не е приятно, но личния лекар няма вина. Ако има такава, тя е в РЗИ. Доколкото знам имаше списъци, които са били абсолютно излишни. Не е фатално, но затруднява най-вече лекарите, а у нас остава леко горчив вкус. Явно ще трябва да се въоръжим с търпение.

Отговори
1 0
Нали

Нали

25.02.2021 | 21:10

Какъв горчив вкус да ви остане? По план трябваше да се ваксинират още старите хора а масовата ваксинация да започне от Март! Обаче заради пропагандната машина на медиите, много стари хора не ходеха и изчакваха а наличните получени ваксини стояха неизползвани! Ето защо Бойко нареди който иска да се ваксинира, естествено се получиха опашки а при създадената добра организация, наличните ваксини се изчерпаха! Като че ли падате от небето! Скоро производителите ще наберат скорост отново и темпът ваксинация ще се засили! Горчив вкус, дрън дрън!

Отговори
1 0
Нали

Нали

25.02.2021 | 21:14

И още нещо Юлия, ежедневно медиите, и най-вече Марица ни ОБЛЪЧВАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ОБЛЪЧВАТ с негативна и очевидно лъжовна информация за ползите от ваксините, но нещо не ви виждам да коментирате, но сега когато процесът на масово ваксиниране започна, веднаха цъфнахте с "горчивия ви вкус", защото ваксините не стигнали до вас!

Отговори
1 0
Гражданин

Гражданин

25.02.2021 | 16:16

Аз се ваксинирах в кабинета на ДКЦ 1 и мога да кажа ,че първо попълвахме 2 документа,после лекаря ни мери т,емпература,и ни прегледа,слуша ни гърдите със слушалка,гледа гърлото и дори ни премери кръвното.А семейният ни лекар не пожела да ни ваксинират,а ни изпрати в ДКЦ 1,дори не ни даде документ.

Отговори
5 1
Въх и аз съм в шах

Въх и аз съм в шах

25.02.2021 | 16:05

Не знам,кога ще спре цялата тази Ковидистерия.

Отговори
5 1
Бай Аню

Бай Аню

25.02.2021 | 17:06

С голяма степен на вероятност - няма да е скоро!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?