49
Следвайте ни

Пловдивски зъболекари с кампания за най-малките

viber icon

Пловдивски зъболекари започват проект „Детски зъби в опасност - какво да правим?“. Идеята е на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, съвместно с Медицинския университет в Пловдив и е подкрепена от Факултета по обществено здраве и Факултета по дентална медицина към МУ. Според д-р Трифон Антонов, председател на РК на БЗС, начинанието под тепетата е естествено продължение на Националната програма за профилактика на денталните заболявания между 0 и 18 г., която развива Министерството на здравеопазването. Проектът идва в отговор на тенденцията за влошаващо се зъбно здраве още в ранна възраст и ще дава съвети как да се избегнат проблемите в бъдеще.

Чрез инициативата специалистите по дентална медицина подхождат стратегически към проблемите с детските зъби. Целта им е да разширят познанията на всички, ангажирани по някакъв начин с детското здраве, за да затвърдят дейността по превенция. Залагайки на образование, пловдивските зъболекари се фокусират не върху отделния проблем, а върху оралната заболеваемост като цяло, която би могла да бъде значително намалена при добро познание и грижа за детските зъби.

С проекта си те се стремят да насочат вниманието към проблемите със зъбите в детска възраст на шест основни групи в обществото, които имат пряко отношение към темата. На първо място това са самите деца, които трябва да бъдат обучени да поддържат правилна орална хигиена, както и да се хранят по здравословен начин. Специалистите ще им обясняват не само как да ползват четката и пастата за зъби, но и  кои храни са полезни и кои е добре да отбягват,  ще ги научат как точно да консумират храната и напитките, за да не поставят в риск своите зъбки. С тази си мисия те ще влязат в детските заведения, за да се срещнат с малчуганите.  

Проектът цели да обхване децата между 3 и 6 години - възрастта, в която се изграждат трайните навици, като ги запознае с най-основните понятия и ги научи как да полагат грижа за зъбките си. Доц. д-р Нина Мусурлиева, която е детски дентален лекар и е един от организаторите на кампанията, предвижда децата да бъдат разделени на 3 групи, за да се отговори максимално на потребностите им. За да привлекат вниманието им, беседите с тях ще разчитат най-вече на игрови методи, картинки и песнички. Разбира се, за да работят с децата, зъболекарите ще се обърнат първо към родителите, които трябва да дадат съгласието си детето да участва в заплануваните дейности.

Другата основна група, към която лекарите по дентална медицина се обръщат чрез проекта си, са точно родителите. Желанието на специалистите е да убедят майките и татковците в необходимостта от активно отношение към превенцията на денталните проблеми. Според тях осигуряването на четка и паста не е достатъчно, за да изгради малчуганът важните навици. Затова са необходими внимателни обяснения и ежедневно приучаване към правилните орално-хигиенни навици. Същото послание ще бъде отправено и към групата на учителите и помощния персонал в детските заведения. Предвид продължителния си контакт с децата тези професии имат основна роля като възпитатели и затова участието им в промоцията на денталното здраве е ключов елемент, на който просветната кампания залага.

Идеята на специалистите от РК на БЗС - Пловдив, Факултета по дентална медицина и Факултета по обществено здраве предвижда още те да се обърнат към своите колеги в медицинските среди, като им напомнят за важността на холистичния подход към здравето. Това ще е посланието както към групата на денталните и общопрактикуващите лекари, така и към други специалисти - педиатри и акушер-гинеколози. Последните имат много важна роля поради контакта им с бременните жени, чието поведение по време на бременността оказва пряко влияние върху бъдещето развитие на зъбките на детето.

С това диференциране на таргетните групи заетите по проекта в момента подготвят съдържанието на адаптирани програми. Идеята е да се обхванат и студенти по дентална медицина от ФДМ към МУ-Пловдив, които да промотират оралната хигиена и здравословното хранене по-късно в професията си. Включването на самите деца, родители и учители напомня на обществото  за необходимостта то да съдейства в профилактиката и превенцията, като всеки един проявява лична отговорност.

По повод на стартиращата инициатива д-р Антонов подчертава, че работата по проекта акцентира върху необходимостта от здравна просвета, като не се предвиждат прегледи или инвазивни процедури. По този начин според него ще се запълни една ниша в зъбната профилактика.

Подобно виждане за кампанията споделя и проф. Ростислав Костадинов от Факултета по обществено здраве в Пловдив. Според него проектът набляга на интердисциплинарната комуникация между здравните специалисти . Затова и не се предвижда краен срок за дейността по него. Целта е да се предизвика интерес в цялата страна.

За момента срещите между зъболекарите и таргетните групи се съобразяват с контекста на епидемичната обстановка на местно ниво, като при успех организаторите имат желание да изнесат инициативата и в регионален план.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?