2374

Пловдивски лекари спасиха живота на момиче от приюта за бездомни

На Великден Злати ще се помоли за хората, които й помогнаха да оцелее

24-годишната Злати от приюта за бездомни на ул. „Радко Димитриев“ в Пловдив едва не загубила живота си заради неплатени здравни осигуровки. 

В началото на месеца момичето започнало да чувства силни болки в корема. След като ден-два не се подобрила, въпреки хапчетата, които пиела, се качила на автобуса и потърсила помощ в голяма пловдивска болница.

„Обикалях повече от половин ден по различни кабинети. Лекарите ме препращаха, поставяха ми различни диагнози и като разбраха, че нямам здравни осигуровки за пет месеца, ми казаха, че не могат да ме приемат, докато не ги платя“, спомня си Злати. На момичето били поставени няколко диагнози - от съмнения за онкологично заболяване до преплитане на червата.  Казали ѝ да пие но-шпа, да си плати осигуровките и тогава да се върне. Злати едва се добрала до спирката от болки и се прибрала в приюта. За щастие, в коридора срещнала директора Димитър Семерджиев и социалната служителка, които я видели превита от болки.

„Като ни каза, че на последното място са ѝ поставили диагноза преплитане на червата ​- изтръпнахме. Обадихме се веднага на г-жа Станислава Недевска, управител на Социалния патронаж, при която преди месец Злати започна работа. Качихме я на моята кола и я закарахме в „Пълмед“. Болките ѝ бяха толкова силни, че дори не помислихме за Спешна помощ, откъдето никога не са ни отказвали помощ“, разказва директорът на приюта.

В „Пълмед“ приели незабавно момичето. Доверили се на директора Семерджиев, че ще  внесе  парите, и започнали да подготвят Злати за операция. Оказало се, че имала възпален апендикс, който бил пред спукване. След като го отстранил, хирургът д-р Коста Атанасов почистил и кистите от яйчниците на момичето. 

През това време колежките на Злати от Социалния патронаж събрали помежду си сумата от сто лева и внесли осигуровките.

„Искам да благодаря на всички лекари от „Пълмед“, на колежките ми и директорката на Социалния патронаж, които събраха парите, на г-н Семерджиев и социалната служителка, които ме закараха до болницата и не ме оставиха, докато не разберат, че ще ме оперират. Когато след седмица директорът дойде да ме вземе при изписването, д-р Атанасов каза, че съм била „на косъм“, не скрива вълнението си Злати, която вече се чувства добре и е отново в стаята си в приюта. Обитателите на социалното жилище се стараят да <210> подготвят подходяща храна и избират най-доброто за нея. 

Злати е дребничко, хубаво момиче с тежка съдба. Въпреки че има живи родители, след като се развели, всеки от тях създал свое ново семейство. Момичето настанили в социален дом. И така, докато навършило възрастта, след която трябвало да напусне. Намерила си приятел, който обаче я изоставил, когато разбрал, че е бременна. За свой късмет Злати попада в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, където я учат как да бъде майка и как да се грижи за детето си. Насочват я към  дом „Майка и бебе“, където помагат на самотни майки, изпаднали в нужда. След като излиза оттам, Злати наема квартира, за да живее заедно с момченцето си. Единствената работа, която може да намери обаче, е като сервитьорка в квартално заведение. Известно време момичето се опитвало да работи и да гледа вече 6-годишното си момченце. От преумора и недоспиване получила психически срив и ѝ отнемат детето.

За късмет, приемни родители стават не бабата и дядото, а други близки на момичето, които поемат грижите за момченцето. 

„Хората са невероятно грижовни, гледат го, не прекъсват връзката между майката и детето“, разказва социалната работничка в приюта, където Злати попаднала през декември. В момента момичето учи, за да завърши средното си образование. От 1 март тя работи в Социалния патронаж, където участва в приготвянето на храната, разнасянето ѝ, миенето на съдовете и почистването на помещението. Колежките ѝ я харесвали ​- дребничка, хубава, работлива и чиста. Затова не се замислили и сами започнали да събират пари помежду си, когато разбрали, че за да я оперират, трябвало да се платят осигуровките ѝ.

„Не можете да си представите колко чист човек е това момиче и каква хигиена поддържа. Не само лична - тя не може да търпи нещо да не е изпрано или подредено. Още като дойде в приюта, слезе в пералното, което се ползва от всички. Видяла разхвърлените дрехи от дарения, изпрала ги и ги подредила. Помещението стана като аптека“, разказва директорът на приюта.

 

Колкото и тъжна да е историята на Злати, тя смята себе си за късметлийка, защото в нелекия си живот е попадала на хора, при които човешкото отношение е надделявало над рутинното отношение на чиновниците в институциите.  Мечтата ѝ е да стане фризьорка, но за това трябва да събере пари, за да изкара курсовете, а после някой да я вземе в студиото си, където да упражнява занаята. Злати има и по-малка мечта - за Великден някой да донесе козунаци и яйца в приюта.

 „Искам всички заедно да  боядисаме яйцата и на празника да се чукнем за здраве, както правят хората със семейства. Ние не сме много, около 25 ​души сме. Дано някой се сети за нас“, мечтае на глас момичето и се зарича на големия християнски празник да се помоли за лекарите, които са спасили живота <210>, за директора Семерджиев и социалната служителка, които са я закарали в болницата, за колежките от Социалния патронаж, които са събрали пари за социалните ѝ осигуровки, и за хората в приюта. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 45 оценки
4/5 от 45 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Великова

Великова

17.04.2023 | 20:15

Моля за координати на дома.

Отговори
0 0
Бабата

Бабата

16.04.2023 | 00:23

Леле що за държава сме ,за 100 лева ще оставят човек да си умре! И това ми били лекари! Срам и позор!

Отговори
7 1
Атанаска Михова

Атанаска Михова

15.04.2023 | 22:47

Как е възможно да връщат едно младо момиче в тежко състояние заради някакви 100 лв.Господи къде е човещината,та тя е можел и да умре.Няма ли в България пътека за бедни и бездомни или пари ще се дават само за избори?

Отговори
10 1
Пловдив

Пловдив

15.04.2023 | 08:09

Време е за тотална промяна в здравеопазването ни. Напълно безплатна медицина за всички и вместо да се купуват самолети и корвети да се отделят средства за здравеопазването ни. Да който работи ще дава процент но хора с трудни житейски съдби трява да са осигурени от държавата. Добре ,че това младо момиче е имало късмет да попадне на добри специалисти.

Отговори
15 1
Иван Василев д. т н

Иван Василев д. т н

15.04.2023 | 04:10

То е илюстрация на тезата, че без власт, цивилизацията свьршва, 40 години идиотски и скотски живот на забравили своита история, неблагодарни хора. Когато Господ наказва, лишава от разума!!!

Отговори
11 2
Докторр Павел Томов

Докторр Павел Томов

15.04.2023 | 00:27

Не толкова невероятна за пловдивската медицина и медиците от града ни случка, с която непрекъснато се сблъскват колегите ми заради разпоредбите на НЗОК / РЗОК /! Много се зарадвах на щастливия край, като същевременно искам да е като обеца за всички ни бъдещи такива проблеми, които може да нямат такъв хубав край! Домът е точно до нашия блок и ако аз бях видял превиващо се момиче незабавно заедно със съпругата ми щяхме да му помогнем! Изказвам искрена благодарност на медицинските екипи от УМБАЛ "Пълмед" за отличната им намеса в тази изключителна ситуация!

Отговори
36 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?