Следвайте ни

Пловдивски болници хоспитализирали по 34 дни леки случаи на COVID-19 ВИДЕО

viber icon

Пловдивски болници са хоспитализирали пациенти с коронавирус по 25 – 34 дни, установила проверка на областния управител Дани Каназирева.  Тя настоява да се спре с дългата хоспитализация, ако  не е наложителна. Именно с тази цел била сформирана и комисията, която ще проверява болниците и е съставена от двама инфекционисти, един пулмолог, един анистезиолог и представител от РЗИ.

Тя ще преглежда документите на хоспитализираните вече пациенти и ще преценява тяхното състояние и дали е наложително болничният им престои да продължава. „Това не се отнася за интензивните случаи, а само за среднотежките. Идеята е да се забърза процеса на освобождаване на легла, за да не се налага разкриването на нови“, обясни Каназирева.

От четвъртък стартира и онлайн системата за координация между Спешна помощ и болниците в област Пловдив.  Тя е изготвена напълно безплатно за областната управа.  Представители на лечебните заведения, които приемат пациенти с коронавирус, вече са преминали обучение за работа с нея. Всяка болница ще има оторизирани служители, които да въвеждат данните в системата.

„Надявам се системата да е полезна, но това зависи от адекватното въвеждане на данни. Така спешна помощ ще разполага с броя на свободни легла във всяка болница, във всяко време на денонощието.  Живеем в 21 век и не може да имаме свободни легла и Спешна помощ да търси къде да настани пациент с COVID-19. До нея ще имат достъп и представители на Министерството на здравеопазването“, заяви областният управител Дани Каназирева.

Тя се надява, ако има проблеми със системата, те да се изчистят до няколко дни. До тогава тя ще бъде дублирана и с хартиени носители, а след това ще премине само на програмата. Освен това системата щяла да даде и възможност за извършване на проверка каква е била причината, ако хоспитализацията се е забавила и е имало свободни легла. 

Според Дани Каназирева, в Пловдив има достатъчно разкрити легла за лечение на COVID-19 – 605.  Според нея основният проблем бил продължаващата хоспитализация на леки случаи, които могат да се лекуват при домашни условия. Медицинският щаб е започнал работа и по трети вариант за действие в случай на усложняване на обстановката. 

“ Този вариант е свързан с ситуациите, при които лечебните заведения не разполагат с налични легла, за да поемат болните. При една добра координация и организация обаче смятам, че болниците ще се справят със ситуацията”, каза Областният управител.  

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?