Следвайте ни

Пловдивчанка, живееща в Париж: Работих с откривателя на СПИН

Невена Христова помага за спасяването на сестрите в Либия, била е в екипите на световноизвестни учени

viber icon

Изживян роман - така описва живота си Невена Христова. Вече 48 години пловдивчанката живее във Франция. Там прави забележителна кариера в най-престижни медицински научни  институции. Тя има заслуга в  ангажирането на един от най-големите световни експерти - проф. Люк Монтание, по делото срещу българските медици в Либия.

 


Просто свързах българското посолство с професора, в чийто екип работех в института "Пастьор", обяснява Христова.  Приносът обаче е безспорен, показва го и благодарственият адрес, подписан лично от външния министър тогава Надежда Михайлова. 

 

 

Петте десетилетия живот в Париж  са белязали живота - Невена излъчва френска изисканост. През всичките години обаче с гордост е казвала, че е българка.

 


Живее  на улица между  Люксембургската градина и парижката Обсерватория. Точно Латинският квартал с покритите с калдъръм малки улички напомня Стария град в Пловдив. 

 


 Ако нещата в България бяха различни, никога не бих заминала. Тук обаче се чувствах като в клетка, обяснява Невена.  

 


Съдбата дава шанс - малко след като завършва фармация, от Франция пристига приятелят от детски години Никола, който предлага брак и живот в нов свят - Париж. 

 


Така на 22 ноември 1970 г. Невена и Никола Христови заминават за Франция. Беше прекрасно! Когато стъпих там, се почувствах като в огромен балон с кислород, казва пловдивчанката. Дишала с пълни гърди свободата и все не <210> стигало.  

 


Предстояла сериозна битка - била завършила фармация в България, но се налагало да държи приравнителни изпити. Защитава два доктората - по ендокринна биохимия и фармакология, а съпругът - д-р Христов, защитава само един - по биохимия.

 


Усърдието на Невена е възнаградено - достига високата позиция - инженер изследовател първи клас. Работи в най-престижни френски медицински институти, където се извършва сериозна научна работа.

 


Била е част от екипа в  лабораторията на Медицинския факултет  на Рют Сент-Пер,  в Биологичната лаборатория в болница „Ксавие Биша", в Института „Пастьор", в Медицинския факултет и  болница „Кошен". След издържан конкурс я приемат в Националния център за научни открития на Франция.

 


В Института „Пастьор" Невена работи в лаборатория, част е от екипа на световноизвестния учен вирусолог Люк Монтание, носител на Нобелова награда за медицина за откриването на вируса на СПИН. 

 


През 1999 г. Невена получава от съпруга си изключително тревожна вест - за задържани в Либия пет български сестри, обвинени в заразяване със СПИН на деца. Христова веднага се обръща за съдействие към проф. Люк Монтание, който е уведомен за случая и търсен от Триполи  като арбитър по сложния казус. 

 


Ако мога да помогна, ще го направя с готовност, уверява пловдивчанката световноизвестния учен. Христова веднага се обажда в българското посолство в Париж. Скоро тримата с проф. Монтание и сътрудничката му Софи Шамаре посещават дипломатическата ни мисия, където големият учен обещава съдействие по тежкия казус. 

 


Шамаре разполага с досиетата на либийските деца, с чието разследване бил натоварен проф. Монтание. Всъщност всички 398 случаи бяха разпределени за изследване в четири научни институции  във Франция, Италия, Дания, Испания, където трябва да се установи дали всички деца са заразени от един и същи щам на ХИВ вируса.

 


Ролята на световноизвестния учен в спасяването на българските медици  е огромна. И проф. Монтание, и Институт „Пастьор" се ползват с уважението на либийския лидер Моамар Кадафи. Така най-сетне истината побеждава, обвиненията за умишлено заразяване са оборени.  

 


В продължение на няколко години Невена съхранява в архива си досието с обвиненията срещу българските медицински сестри. През 2008 г. предава материалите и дисковете на Ирина Бокова, която поема  ръководния пост в ЮНЕСКО, за да бъдат предадени в архива на  Външно министерство.

 


 Слаба богу, че българките се върнаха невредими, макар след толкова преживени премеждия, казва Невена. След пенсионирането на проф. Монтание Христова, като важен член на екипа му, решава да напусне Института "Пастьор". Друг известен учен - Аксел Кан, я кани като утвърден специалист ендокринолог в новосъздадения Медицински факултет и болница „Кошен". В екипа на проф. Кан Невена работи до пенсионирането си през 2008 г. 

 


Макар човек на науката, пловдивчанката винаги е имала изострено социално чувство. В момента я безпокои разделението във френското общество, натрупаните нерешени проблеми, които избликват в протестите на жълтите жилетки.

 


Много съжалявам за пожара, който унищожи толкова шедьоври в  катедралата "Нотр Дам", казва Невена. Надява се храмът, който е посещавала толкова пъти, отново да добие предишното си достолепие. Последното посещение на Христова в "Нотр Дам" е около националния празник 3 март. Тогава в Париж гостувала делегация от любимата на семейство Христови Копривщица -танцьори, водени от кмета Генчо Герданов.

 


Групата от средногорския град представила България на празника на ЮНЕСКО в чест на мартеницата. Кметът Герданов разплакал присъстващите българи с рецитация на стихове от Димчо Дебелянов.  

 

Христова разходила гостите из забележителностите на Париж, завела ги и в   катедралите "Нотр Дам" и "Сен Сюлпис", която известният  автор Дан Браун избира за сцена в книгата си "Шифърът на Леонардо".

 


На пода на „Сен Сюлпис” бяла линия с месинг в средата отбелязва минаването на прочутия меридиан, водещ към 11-метров мраморен обелиск със сфера - астрономичен часовник.

 


Всъщност точно „Сен Сюлпис” е любимата парижка  катедрала на Невена, семейството <210> е свързано с храма емоционално - там се е женила дъщеря <210>, там е погребан съпругът <210>, който е католик.

 


Някога в Париж бяхме едва десетина българи. Повечето вече починаха, бяха доста възрастни, пристигнали още през 40-те години на миналия век, разказва Невена. След тях била фамилията на Евгени Силянов - последния посланик на България в Париж преди 9 септември, филантропът Димитър Паница.

 


Сред най-видните българи във Франция в момента са известният физик проф. Минко Балкански и  проф. Боян Христофоров и съпругата му, с които сме семейни приятели и с които основахме първата асоциация за помощ на България, казва Невена.

 

 

 

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Буба

Буба

07.07.2019 | 10:30

НЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ.СТИГА ЗЛОБА РАДВАМ СЕ ,ЧЕ ИМА УСПЕЛИ БЪЛГАРИ.ОБИЧАМ ФРАНЦИЯ.ДА ЖИВЕЕ ФРАНЦИЯ.МНОГО ГОДИНИ ЩЕ МИНАТ ДОКАТО Я СТИГНЕМЕ.

Отговори
1 0
Буба

Буба

07.07.2019 | 10:25

ГОРДЕЯ СЕ,ЧЕ ИМА ТАКИВА БЪЛГАРИ И,ЧЕ РАБОТЯТ И ЖИВЕЯТ В ДЪРЖАВА КАТО ФРАНЦИЯ.БЪДЕТЕ ЗДР АВИ И ОЩЕ УСПЕХИ ВИ ЖЕЛАЯ!!!!!!

Отговори
0 0
Божидар Пампулов

Божидар Пампулов

07.07.2019 | 07:58

Познавам я лично. Както и съпругът и Колето. Бог да го прости! Прекрасни хора! Да е жива и здрава!

Отговори
2 1
инспектора

инспектора

06.07.2019 | 19:28

Бе всички френски емигрантки от 70-те са француженки, но това бабе е направило доста спийди кариера от няколко български курви.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?