Следвайте ни

Пловдивчани сред най-болнавите служители

viber icon

Пандемията от коронавируса изведе на преден план две важни теми – болничните и безработицата, и успя да свие неоснователните отсъствия от работа почти до минимум. В същото време обаче затвърди тенденцията, че пловдивските служители са сред най-болнавите в страната.

През годините осигурителния институт непрестанно се бореше с фиктивните болнични листове. Именно затова беше въведена и дисциплиниращата мярка първите три дни от болничния да се прехвърлят за сметка на осигуряващите се и на техните работодатели. Надеждите това да стимулира хората да се отнасят по-отговорно към здравето си обаче не се оправдаха. Напротив, запази се тенденцията на ръст на болнични листове, докато не дойде коронавирусът. Противно на очакванията от увеличението им, пандемията влезе в ролята на регулатор на фиктивните отсъствия от работното място.

Средно всеки месец по 20 977 служители  от област Пловдив са останали у дома да се лекува, сочат данните на Националния статистически институт. През 2019 г. преди да се разгори COVID-19 средно месечно издадените обезщетения са били с 8 000 по-повече спрямо настоящата година. Вероятно това се дължи на факта, че служителите по-рядко се опитват да кръшкат от работа чрез фиктивни заболявания.

"Никога не съм отсъствал от работа, дори когато съм се чувствал леко неразположен. Дори и миналата година, когато бях поставен под карантина заради приятелката ми, която беше болна от COVID-19 казах на РЗИ, че не ми трябва предписание за болничен. Понеже нямах симптоми се разбрах с работодателя ми да работя от вкъщи. Просто работа ми го позволява", обяснява Иван, който се труди като ИТ специалист от 7 години.

Запазват се все пак общозначимите болести, заради които служителите отсъстват от работа. Това е най-често заради  заболявания на дихателните пътища и болки в кръста. А през последната година и половина и заради COVID-19. Населението ни е най-болнаво през януари и февруари, а най-застрашените от болести професии се оказват тези на шофьорите, строителите, шивачите и IT специалистите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?