Следвайте ни

Пловдивчани с тежки увреждания: Забравиха ни за ваксините   

viber icon

Стотици пловдивчани с тежки увреждания се чудят как да се ваксинират, тъй като не могат да излязат от домовете си, нито пък да чакат на опашка в РЗИ.

Ето  с какъв апел  за съдействие се обърна към „Марица“   Ина Вилдермут-Ининова:

"Никъде не открих информация как да заявя  мобилен екип за имунизация  на трудно-подвижен човек на преклонна възраст.  Става въпрос за 88-годишна жена с придружаващи заболявания, която така и не успях да регистрирам  днес в сайта на his.bg“, споделя разтревожената дъщеря на възрастната жена.

Ина Вилдермут  разказва, че  личните лекари почти не вдигат телефони, а сайтът за регистрация е червен до края на месеца. “Моля  за помощ. Нали  уж тези най-уязвими хора трябваше първо да бъдат ваксинирани, а сега  се дава предимство на напълно здрави граждани , например,  членове на  секционни избирателни комисии.  Във входа, където живее майка ми в Пловдив има  поне 4-5-ма  възрастни  в подобно  затруднено положение. Няма ли кой да им помогне?“, недоумява Ина  Вилдермут.

„ Започнахме от днес  и не смогваме – толкова много заявки имаме. Но в понеделник събираме управители на общинските здравни заведения за сформиране на  екипи, включително на мобилни, които ще ваксинират и  хора с тежки увреждания.   Едновременно с това подготвяме електронна система и  през другата седмица хора с  увреждания ще могат да се записват на безплатен телефон 080011232“,   обясни шефът на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов.

 В  РЗИ – Пловдив вчера  отново имаше опашка.  Фоайето  на сградата на Пещерско шосе  не е оборудвано с  електронна  система за информация и повикване, каквато отдавна е въведена в НОИ и повечето банкови офиси. Това е една от причините да цари бъркотия.

Хората зъзнат на студа пред затворената врата в очакване да се покаже охраната. Портиерът преценя кого да пусне  да прекрачи прага на институцията, като преди това трябва да обясниш за каква услуга идваш в здравната инспекция.  От тези, които са дошли за ваксина,  вчера пускаха  само по списък.

„Допотопна работа! Все едно не сме в 21 век. Толкова ли не можаха да въведат ред?“, коментираха  недоволните.  След 11 часа вчера  репортерът на „Марица“ видя само два кабинета в РЗИ с по един лекар и с по една медицинска сестра, които правеха ваксини.  Предлагаха се обаче само дози от "Астра Зенека".

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Юлия

Юлия

11.03.2021 | 15:47

Не така де. Аз не съм от никаква политическа група, но мисля че този министър наистина си върши работата. Просто, работата е много и човекът не може да огрее навсякъде.

Отговори
1 0
Вие

Вие

11.03.2021 | 15:24

Ина много правилно повдигате този тревожен въпрос но и с мегафон да го вкарате в ушите на министър проф. Ангелов той няма да ви чуе, защото има много лични ангажименти.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?