1553
Следвайте ни

Пловдивчани писаха дъждовния уикенд „ваксинационен“ ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Лошото време остави пловдивчани по домовете си, затова те решиха да използват дъждовния уикенд за ваксинации и се отправиха към мобилния пункт, който се намира в сградата на Метро. Това далеч обаче не означава, че се извиха дълги опашки от желаещи. Напротив продължава да се наблюдава трайна тенденция на спад към имунизациите, отбелязват от РЗИ, но надеждите са, че здравият разум ще надделее и на прага на зимата ще се засили интересът към ваксините. 

А дошлите да се имунизират се оказа, че от дълго време имат желание, но отлагат, заради ангажименти. Затова лошото време и мобилният пункт бяха добре дошли за тях. Над 60 души се изредиха, за да им бият по една игла.  „В началото на кампанията, когато открихме пункта имаше голям интерес, но сега е по-слаб.  Тогава за уикенда минаха над 200 души. Миналите до момента са предимно между 50 и 60 годишни, но има и такива, които са на по 30 години“, обясни д-р Добринка Вълова от РЗИ.

Тя добави още, че масово хората предпочитали да им бъде бита първа игла от препарата на Pfaizer. Не липсвали и такива, които идвали за втора игла на РНК ваксините. „Кампанията с изнесения мобилен пункт е до 31 октомври, така че ако втората игла се падне след тази дата, то хората могат да отидат да им я бият във всеки един имунизационен център“, обясни д-р Вълова.

Сред мераклиите да се боцнат срещу коронавирус беше и 38-годишната Ренета Бамбалова, която преди няколко месеца се е завърнала от Англия. „Имам инсулинова резистентност. Това проблем ли е при ваксинация“, още с влизането си Ренета попита специалистите. Те й обясниха, че това не пречи, за да се имунизира и й препоръчаха РНК – ваксина, заради по-високия процент защита. „Предпочитам Янесен, защото е еднократна доза и само веднъж преминаваш през дискомфорт, ако се появят странични реакции“, обясни Бамбалова.

„Цялата ми компания са ваксинирани и ме изядоха, че аз не съм“, пошегува се след това, за да разчупи атмосферата. По думите й тя отдавна била решила да се имунизира, но отлагала във времето, заради ангажименти. Притеснявала се, че заболяванията, от които страда, могат да доведат до усложнения при среща с вируса. „Ясно ми е, че ваксината не гарантира 100% предпазване, но самият шанс да минеш по-леко е достатъчен повод“, каза Бамбалова.

И преди да й поставят дозата лекарите я попитаха дали през последната седмица е имала температура или кашлица, както и страда ли от алергии. „Не, днес имам леко главоболие. Преди години, когато ме оперираха от апендицит направих алергия от упойката“, обясни Бамбалова. Докато я ваксинираха на вратата се появи и следващият желаещ – Трендафил Маринов. „Избрах да се ваксинирам, за да съм здрав и да опазя околните около себе си. Предпочитам Pfaizer, защото масово хората използват нея“, каза Маринов.

Всеки желаещ да се ваксинира в пункта на територията на  Метро получаваше  ваучер на стойност 20 лв. Той може да се използва за пазаруване в магазина или да бъде дарен за социално значима кауза в специално обозначени за целта кутии на "Вход клиенти“ в търговските обекти. Дарените от кампанията средства ще бъдат предоставени на фондация BCause за Фонд #ЗаДецатаНаГерои медици и учители, загинали в битката с Covid-19.  „Не знаех, че има ваучери, но по-скоро смятам да го даря“, обясни Маринов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Истината е

Истината е

11.10.2021 | 09:00

Че раздаваха тоалетна хартия!

Отговори
1 0
Ми лятото

Ми лятото

10.10.2021 | 17:26

Като се прибираха тук , с ваксини , без ваксини , пак тестове , пак в карантини , няма не искаш . Предпочитам да давам пари за тестове , отколкото да си слагам тия отрови . Всичко е за пари . Сега ще се надупчат по 3 пъти . После идва новия вариант , ваксината не действа и пак наново .

Отговори
8 13
ъъъ

ъъъ

11.10.2021 | 08:36

10 теста вкарват графен оксид ,колкото 1 ваксина.Помислили са за алтернатива.

Отговори
0 1
Янсен

Янсен

10.10.2021 | 17:00

С това да не пътуваш със самолет, ще хвърляш и по един тест на всяко летище в ЕС. Не я харесват, Пфайзер, Модерна и Астра нямат проблеми

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?