Следвайте ни

Пловдивчани масово ходят на санаториум за сметка на държавата

viber icon

Пловдивчани масово се възползват от възможността да се лекуват на санаториум за сметка на държавата. 4772 от всички 49 791 българи, които са се възползвали от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ, са от града под тепетата и региона, сочат данните на осигурителния институт за 2019г. Това означава, че всеки десети, които се е включил в рехабилитационната програма, е бил от Пловдив. Градът под тепетата се нарежда на второ място, след София, по брой нашенци, които са ходили на безплатни процедури.

Пациентите прибягват до рехабилитация най-често заради заболявания на опорно-двигателния апарат. Освен това българите се оплакват и от заболявания на периферната нервна система. Доста по-рядко на процедури ходят страдащите от бъбречно-урологични и сърдечносъдови заболявания и дихателни проблеми. „Имам проблеми с кръста и ще се възползвам от възможността. В началото на пандемията ме беше страх да не се заразя с коронавирус, защото съм в рисковата група – имам сърдечно заболяване, но след като видях как се спазват мерките сега съм спокойна. Иначе от няколко години ходя редовно, но по здравна каса. Процедурите много облекчават състоянието ми. Най-добре се чувствам след водното легло. То обаче не става за всеки, има ограничение в килограмите – ако не се лъжа бяха до 70 килограма, казва 56-годишната Мария Иванова. Тя допълни още, че й правело впечатление, че не са малко хората на рехабилитация с наднормено тегло или служители в системата на МВР, които са претърпели контузия при изпълнение на служебните си задължения.

Обикновено на балнеолечебни процедури ходят хората, които са навършили 51 години.  Рискова е и възрастта между 31 и 50 години. Логично доста малък е процентът на нашенците под 30 години, които са преминали рехабилитация.  Същевременно жените по-често се оплакват от заболявания на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Рехабилитации се провеждат  в лечебни заведения и в планински, и в морски курорти. Пациентите предпочитат да посещават такива, в които има топла минерална вода. Изключение правят тези, които страдат от сърдечни заболявания. Причината е, че за тях тя е противопоказна.

Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поемат от средствата на държавното обществено осигуряване.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?