Следвайте ни

Пловдивчани избират да се ваксинират в РЗИ, а не при джипито

viber icon

Предвид промените в работата на ваксинационните центрове след заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, репортерски екип на „Марица“ посети РЗИ-Пловдив, за да провери каква е ситуацията с желаещите да се ваксинират. Припомняме, че според нареждането на министерството от вторник приоритет на кампанията са хората над 60 години и тези с хронични заболявания.

Както и преди сме писали, опашките пред ваксинационните пунктове вече са сведени до минимум, което се отдава на добрата организация. Кабинетът, в който се поставят ваксините за ковид е един, но успява да се справи с посещаемостта. Медицинският персонал е изключително любезен и потвърждава, че приоритетно ваксинира най-уязвимите – тези на възраст, но изрично уточнява, че никой няма да бъде върнат, ако е дошъл за ваксина. В РЗИ разполагат с препаратите на „Пфайзер“, „Модерна“ и този на „Астра Зенека“, а този на „Янсен“ е достъпен след предварителна заявка, тъй като е необходимо записването на петима желаещи. 

Пред кабинета чакащите са най-вече хора с поставена имунизация, останали за около 20 минути, през които могат да се появят странични реакции. Стойо Петров, който е на 82 г., и дъщеря му, Милена Стоева (56г.) уверяват екипа ни, че всичко става много бързо. Те са получили първата си доза от препарата на „Пфайзер“. Споделят, че са загубили много близки за тях хора, сред които е и съдовият хирург д-р Анастасов, както и личната лекарка на семейството.

Казват, че досега са изчаквали, тъй като се притесняват от неизвестността, но страхът от вируса ги каза да се решат на ваксина. Милена споделя още, че се тревожи относно своите алергии, но при консултация със специалист е била насочена към ваксината. Избрали са именно пункта на РЗИ, тъй като чакането при личните лекари отнема твърде дълго предвид изготвените списъци от по над 200 души. Преди да си тръгнат, Милена се уверява лично от лекарката в кабинета, че може да отиде на зъболекар непосредствено след боцкането.

Освен получилите първата си доза от ваксината, РЗИ работи и с тези, дошли за втора игла. След като я получават, те се отправят към каб. 14, за да се сдобият и с чакания сертификат. Издаването му отнема около 15 минути и не е задължително да се случи в деня на имунизацията. Пример за това са чакащите, сред които има и чужденци. Пред екипа ни те споделиха, че разчитат много на документа, за да могат да пътуват свободно.  

автор: Живка Гецова

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?