Следвайте ни

Пловдив ще има денонощен педиатричен център и хоспис

Това залага представената от Общината Здравна стратегия 2021-2030 г.

viber icon

В Пловдив трябва да бъдат изградени денонощен педиатричен център и хоспис, който може да бъде разположен в бившата Белодробна болница. Съседни общини, чиито жители се лекуват в местните лечебници, пък следва да поемат издръжката на определен брой легла. Това бяха част от акцентите по време на публичното представяне от Община Пловдив на проекта Здравна стратегия 2021-2030 г. Поканени на дискусията днес бяха всички общински съветници, представители на синдикатите, на академичната общност, на Лекарския съюз и РЗИ.

Стратегията беше представена от шефа на Общинска дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. В нея освен анализ на текущото състояние е предложена и визия за развитието на общинското здравеопазване и на политики за реализация на основните приоритети. Д-р Калинов подчерта, че документът не е самоцел или търсене на изява, и окуражи свободния дебат върху него, като помоли присъстващите да споделят своите забележки и предложения към него. Д-р Веселка Христамян, която оглавява здравната комисия в местния парламент, изтъкна, че документът показва стратегически дългосрочно мислене и крайната му цел е да бъде в полза на хората. Идеята му е да се прекрати вредната практика на ефективност за сметка на качество и да се вкарат в действие механизми, които да намалят лимитирането на здравните услуги.

Като акценти от проведената среща бяха изтъкнати проблемите, свързани с училищното здравеопазване, както и осигуряване на високо качество при здравните услуги. Обсъден беше и приоритетът за постигане на взаимодействие между отделните лечебни заведения, личните лекари и спешните центрове. Според всички присъстващи добрата координация и колаборация, която включва и медицинските специалисти в училищния и трудовия сектор, е съществен елемент за ефективната превенция и профилактика. Промоцията на здравето в тази връзка беше изтъкната като важен аспект от стратегията. По предложение на проф. Ростислав Костадинов ще се помисли за използване на ресурса на Факултета по обществено здраве към МУ - Пловдив, за да се постигне оптимално навлизане на научните предписания по темата в практиката.

Д-р Калинов обясни, че Общината е заложила развитието на педиатричен център, който да облекчи спешните случаи с деца. В момента те се насочват към спешните кабинети на УМБАЛ „Св. Георги“, където струпването на болни не е функционално и представлява риск от предаване на инфекции. Предложената концепция ще разреши проблема с липсата на специализирани кабинети, които да обслужват малки пациенти след 19 ч.

Изключително обсъждана по време на срещата беше идеята за развитие на хоспис, като се наблегна на възможните начини за финансиране. Д-р Георги Цигаровски, който е новият председател на РК на БЛС, припомни, че липсата на специализирани заведения по палиативни грижи възпрепятства много семейства да съчетават трудовата си ангажираност с грижата за болни роднини. В хода на обсъждането проф. Деспотова изтъкна, че полето на продължителните палиативни  грижи в момента се изчерпва с една здравна пътека, която е силно дискриминативна, тъй като визира само онкоболни в последен стадий на заболяването. 

Експертите се съгласиха да се работи в посока оформяне на банка от ресурси, с които стратегията да се реализира. Предстоят още срещи, на които да се обсъдят детайлите и да се пристъпи към реализация.

Фонд ще дава стипендии на медицинските кадри

Дефицитът на медицински кадри се отчита като един от основните проблеми пред здравеопазването в Пловдив. Затова в проекта на общинската Здравна стратегия се предвижда създаването на Фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектора. Експертите възнамеряват той да бъде основен инструмент за привличане и задържане на медицински специалисти в здравната система на общинско ниво.

В тази връзка стратегията предписва Фондът да се прилага за обучение и специализация на лекари, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти според конкретните нужди на общинските лечебни заведения. Помощта за обучените в тези специалности ще се предлага  под формата на ежемесечни стипендии, а ресурси за тях ще постъпват чрез вноски от страна на общинските болници, както и публични финансови програми и проекти. Дарителските кампании също са залегнали като част от механизма по финансиране в концепцията.

Съседни общини да плащат за легла в градските болници

Нова идея за разрешаването на някои финансови проблеми в здравеопазването на Пловдив беше огласена по време на публичното обсъждане на общинската Здравна стратегия. Предложението е за финансово участие на съседните общини в издръжката на определен брой легла в здравни заведения под тепетата, където се лекуват техни жители. Затова би могъл да се въведе квотен принцип, така че тежестта да се разпредели, обясни д-р Калин Калинов. Според него публично-частните партньорства са друго възможно решение на проблема. Благотворителните кампании също биха могли да подпомогнат развитието и стабилизацията на здравеопазването, коментира още общинският здравен шеф.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Лили

Лили

05.08.2021 | 14:11

Идеята е добра и крайно необходимо е да бъде осъществена спешно!

Отговори
1 0
Пловдивчанин 1

Пловдивчанин 1

05.08.2021 | 09:47

Не вярвам на тези управници! Нито ще го направят,просто пишат! Явно са решили да усвоят едни пари!

Отговори
2 2
пловдивчанин

пловдивчанин

05.08.2021 | 00:34

Браво!Успех!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?