Следвайте ни

Пловдив първи осигури дефибрилатори за спешна помощ на улицата

viber icon

Община Пловдив е първата в България, която осигурява достъп до автоматични дефибрилатори на обществени места. Те са от съществена важност за спасяването на хиляди животи. 

Повече от 400 000 души загиват всяка година в Европа вследствие на внезапен сърдечен арест. В България жертвите са над 10 000 годишно - 10 пъти повече, отколкото са жертвите на автомобилни катастрофи, природни бедствия и пожари, взети заедно. Едва два до пет процента от пострадалите оцеляват, което се дължи на изключително краткото време, в което е възможно да бъде възстановена сърдечната дейност. Но според съвременните проучвания незабавно оказаната първа помощ и ранна дефибрилация повишават шансовете за спасяване до 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ на европейския съвет. АВД на обществени места се използват масово в света, разполагат се не само в здравни заведения, но също на летища, гари, обществени сгради, спирки на градския транспорт, хотели, магазини, офиси, спортни зали, училища и други. Общинските структури имат водеща роля в този процес в Европа.  

Автоматичните дефибрилатори в Пловдив са разположени във фоайетата на седем общински лечебни заведения, както и в сградата на Голяма община. Те са предназначени за оказване на помощ при инциденти, които се случват извън болниците в радиус от 200-300 метра от мястото на съхранение на даден апарат.

Автоматичните дефибрилатори са роботизирани и дават гласови инструкции на български език, така че всеки гражданин да може да окаже първа помощ на нуждаещ се. Ако дефибрилаторът засече сърдечна дейност, той няма да се задейства. По този начин няма опасност да се навреди в опит да се спаси живот.

Охраната на сградите, където са разположени апаратите, е преминала обучение, проведено от БЧК, така че е в състояние да съдейства при инцидент.

Предстои среща със сдружение „Бизнесът за Пловдив“ и фондация „Първите 3 минути“, на която ще се говори за предоставянето на такива автоматични дефибрилатори на всички големи предприятия в града, където такъв инцидент може да се случи. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?