Следвайте ни

Пловдив нагази в червената ковид зона, но ще кара с оранжеви мерки без затваряне

viber icon

Пловдив нагази в червената ковид зона от днес, но мерките срещу заразата ще бъдат като в оранжева зона. Решението за по-мек подход беше огласено след заседание на Областния оперативен щаб.

"Няма да има затягане на мерките в Пловдив и областта като за червена зона, съобразена с Националния план на министерството на здравеопазването. Разчитаме на съвестта на хората и даваме, така да се каже, една седмица толеранс", обяви областният управител Ангел Стоев.

Ще бъдат забранени  само масовите мероприятия в населените места. Със сигурност т.нар. селски събори ще бъдат отменени, докато за предстоящите събития в Пловдив  - като празника на града и други прояви, ще се обсъди с Общината как да бъдат ограничени откъм посещаемост. Това е единствената мярка, която се предвижда от плана на МЗ при попадане в червена зона 

„Няма да има затваряне на молове, въпреки, че според Националния план за справяне с вируса, при червена зона, те се затварят. Ако заболеваемостта скочи значително, това може да се въведе от 1 септември. Относно заведенията има заповед на министър Стойчо Кацаров и ние се придържаме към нея плътно”, каза Стоев.

Ще се въведат ограничения от 30 процента за публика на спортните събития. Ще работят по-засилено и ковид зоните в 5 ДКЦ- та в Пловдив и едно в Раковски. 

Друго решение на областния щаб предвижда да се разкрият поетапно около 300 нови ковид легла. В момента здравните заведения разполагат с 515 такива легла, като 157 са свободните. Само ден по-рано такива са били 236 легла.

1721 са активните случаи на коронавирус в пловдивска област в момента. 322-ма са настанените в болница. Това е 18,7 процента, изчисли областният управител Ангел Стоев.

"Дано да удържим хоспитализираните под 20 процента, така системата ще може да издържи", коментира още Стоев.

След проведен разговор с директора на Районния център за трансфузионна хематология е станало ясно, че е осигурена  кръвна плазма за болниците. По данни на Центъра в момента има осигурени 380 единици кръвна плазма, което е много важно за лечението на тежките форми на заболяването, съобщи още областният управител. Той призова хората да се ваксинират.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Ххх

Ххх

25.08.2021 | 07:38

Най накрая един разумен областен управител

Отговори
3 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

25.08.2021 | 00:00

Какво е това двуличие - в червена зона сме, но ще угаждаме на идиоти, които искат да печелят за сметка на здравето на хората!Няма ли адвокати и лекари да обяснят на този областен управител и щаба, че с бездействието си убиват!

Отговори
4 4
Алооо

Алооо

25.08.2021 | 07:35

Останете си в къщи, сложете си ваксина, пенсионира те се

Отговори
4 2
Страхлив Министър е Кацара

Страхлив Министър е Кацара

24.08.2021 | 17:23

Кацара го е страх да не го линчуват кръчмарите. Но въпроса е в това че ще не ще ще затвори но тогава ще е късно за много хора. Сега е момента за ограничения а не когато дойде баш БУМ-а и да стане Андибул Морков

Отговори
10 5
Браво

Браво

25.08.2021 | 07:41

Имаме умен и разумен министър на здравеопазването

Отговори
3 1
Таня Николова

Таня Николова

27.08.2021 | 17:39

Въобще не е сега моментът, нещата вече са изпуснати.

Отговори
0 1
Малко характер

Малко характер

24.08.2021 | 16:52

Вървим по линия на най-малкото съпротивление,...Затворете баровете и дискотеките, докато все още има смисъл

Отговори
14 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?