71

Пикът на епидемията мина, но грипът още не си е отишъл

За поредна седмица броят на болните от грип и остри респираторни заболявания намалява. Това съобщи за "Марица" д-р Таня Учорджиева – началник отдел „Противоепидемичен Контрол“   в РЗИ-Пловдив.

 „Това не означава, че грипът си е отишъл. Хората все още боледуват от вирусни заболявания и това е нормално за сезона, но вече сме далеч под епидемичните стойности“, уточни епидемиоложката. 

До момента, от всички подадени  проби в Института по заразни и паразитни болести в София, не е изолиран грип тип Б за Пловдив и областта. Въпреки необичайното разнообразие от вируси, които циркулираха тази година, грипната епидемия не се е различавала от предишните, уверяват от Инспекцията.

„Нямаше нещо, което да ни изненада. Пикът традиционно беше в края на януари, началото на февруари. Имаме огромен опит в мерките, които се вземат за ограничаването на вирусните инфекции и тази година те дадоха резултат, независимо от многообразието на причинителите“, каза д-р Учурджиева. Тя допълни, че в момента има достатъчно свободни легла в пловдивските болници за пациентите със следгрипни усложнения и успокои, че на този етап няма индикации за втора грипна вълна. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?