2374
Следвайте ни

Първото пространство, посветено на донорите, откриват в Пловдив

viber icon

Утре, 05 ноември 2021 г. /петък/, в 14:00 ч. в парк „2019”, район „Тракия“ в Пловдив, ще бъде открито първото пространство, посветено на донорите. Инициативата се реализира от членовете на „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“, получили шанс за нов пълноценен живот.

Благодарение на подкрепата на община „Тракия“ в Пловдив и инициативата на Сдружението, това ще бъде първият завършен парк в памет на донорите в страната, който включва чешма паметник, открита на 21.06.2019 г., и дарените сега 12 пейки като знак на почит и признателност към донорите и техните близки.

Председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев споделя: „Мисията на кампанията „ДАРИ ЖИВОТ“ е да покаже, че донорството е жестът, който осмисля последния миг от живота на човека, дарявайки живот на друг човек. Това е единствената възможност една малка частица да продължи живота си и след теб, заедно с човека, който си спасил. Затова в България е необходимо да се усъвършенства редът и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията на хората по отношение на донорството.“

Плoвдив е сред градовете, които подкрепят кампанията „Дари живот”, която Сдружението стартира през 2018 г. и има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори в страната ни.

Сред поканените гости са представители нa Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, представители на местната власт, водещи български трансплантолози, роднини на донори.

Допълнителна информация:

Кампанията „Дари живот“ се реализира от Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и има за цел да привлече вниманието на обществото към насърчаване на донорството в България.

До този момент за изградени чешми паметници в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Плевен и Димитровград.

В основата на проблема у нас стои именно липсата на донори – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, от началото на 2021 г. в страната са извършени 43 трансплантации, а чакащите са близо 2000 души, от които 898 се нуждаят от нов бъбрек, 44 болни – здраво сърце, 42 души – черен дроб, 21 души – бял дроб, 9 болни– панкреас, 1– тънко черво, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 – стволови клетки.

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2020 г. В същото време Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?