Следвайте ни

Паника: Пловдивчани изкупиха антибиотиците и витамините от аптеките

viber icon

Невиждана паника е обзела пловдивчани покрай коронавируса. Изкупуват се всевъзможни антибиотици,  витамини и хранителни добавки, а складове и дистрибутори са се видели в чудо, разказаха пред „Марица“ фармацевти от няколко аптеки в града под тепетата. 

„Дори и само един ред да е написан някъде, че дадено лекарство помага срещу коронавирус, за няколко дни то се изчерпва тотално, както в аптеката, така и в интернет. Обаждам се да го заявя, от склада ми казват, че няма в наличност“, разказа аптекар. 

В момента масово се търсят антибиотици, съдържащи азитромицин, като „Азакс“, „Сумамед“ и „Азитрокс“. Трескаво от аптеките и онлайн на едро се купуват витамини и хранителни добавки. В момента хит на пазара са хранителната добавка и имуностимулант „Цинкорот“, както и „Вигантол“ – капки витамин D и същия витамин под всякаква форма и марка. 

„Хората купуват по няколко опаковки, запасяват се, за да имат, ако се наложи. В момента почти всичко е изчерпано“, казаха от друга пловдивска аптека. 

С нас се свърза и гневна майка, която изрази недоволството си от невижданата паника. 

„Заради този масов шопинг срещу COVID-19 в аптеките, не успях цял месец да намеря капки „Вигантол“, които се изписват на всяко дете за костите. Чули, че помага срещу коронавируса, но има и други болести, както и други нужди. 

Преди дни имах болки в гърлото и личния ми лекар ми изписа „Азакс“. Ситуацията беше същата. Всеки аптекар вдига рамене и казва, че няма в момента. Обиколих целия град и намерих заместител – различно наименование, но със същото вещество. Вътре са три таблетки за космическа цена, явно покрай истерията. За курса на лечение, обаче, имах нужда от 5 таблетки. Отново последва лудо обикаляне, докато намерих втори заместител. Това е просто кошмар“, разказа тя. 

Проверка на „Марица“ показа, че освен в аптеките, и онлайн „Вигантол“ и „Цинкорот“ са изчерпани. 

Антибиотици не могат да се закупят онлайн, но аптекарите твърдят, че съвсем скоро няма да могат да предоставят нужните медикаменти на пациентите, които трябва да се лекуват от заболявания, различни от коронавирус.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

АнтиКовид

АнтиКовид

08.11.2020 | 19:32

Къде е КУКУ да коментира? Вижда ли той и разбра ли,че паниката а не вируса убива.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?