Следвайте ни

Пандемията стопи болничните в Пловдивско

viber icon

Пандемията от коронавирус вместо да увеличи болничните в Пловдивска област, ги стопи до 193 122 на годишна база, сочат данните на НОИ към септември 2020 г. Това е намаление с 26 422 спрямо същия период на 2019 г. Тогава документите за отсъствие от работа по болест бяха 219 544.  

Обезщетение заради заболяване през пандемичната 2020г. са ползвали 89 946  пловдивчани, като част от тях са взели болничен лист повече от веднъж. Вероятно това се дължи на факта, че служителите по-рядко се опитват да кръшкат от работа чрез фиктивни заболявания. Запазват се все пак общозначимите болести, заради които служителите отсъстват от работа. Това е най-често заради  заболявания на дихателните пътища и болки в кръста. Населението ни е най-болнаво през януари и февруари. 

Друга тенденция е увеличаващия се брой дни на човек, отсъстващ от работа по болест и на средното изплащано обезщетение – от 31 лв. на 35 лв. дневно. Обикновено болничният е за 7 дни, но най-голям разход за НОИ се оказват 30 дневните. По това перо НОИ е разходвал общо 41 544 898 лв. за област Пловдив. За по-дълго време по болест от работа отсъстват най-често служителите на по-малките фирми – средно по 11 дни продължават болничните на работник. 
Обезщетенията за временна неработоспособност на работещите в по-големи предприятия пада под 9 дни.

В условията на епидемия от COVID-19 единствено болничните листове при карантина отчитат нарастване. До деветмесечието на миналата година за цялата страна те са били 85 091. Това не са само заразени или болни, а контактни и завръщащи се от чужбина, уточняват от осигурителния институт.  Средната възраст на пловдивчани, които са си взели болничен за карантина по всички причини, не само по указание на РЗИ за коронавирус, е 47 години. 

 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?