Следвайте ни

Пълна лудница за джипитата! 12 часа в кабинета и нонстоп на телефона

viber icon

Ситуацията с личните лекари е пълна лудница, след като получиха право да издават направления за PСR-тестове за COVID-19. Напливът за тях е огромен, а джипитата трябва да смогват с опашките пред кабинетите, където карат по 12 вместо 8 часа, а освен това нонстоп дават консултации по телефона. 

Повечето обаждания са на притеснени пациенти, които се оплакват от симптоми на коронавирусна инфекция. 

Наред с истерията около пандемията джипитата трябва да продължават ежедневната си дейност за имунизация на пациентите си срещу други инфекциозни заболявания, женските и детските консултации.  

Драмата е ще по-голяма за тези болни, чиито лекари са починали или в момента са се разболели.

По този повод от РЗИ излязоха с обръщение, което гласи. "Във връзка с усложнената епидемична обстановка пациенти, чийто общопрактикуващ лекар е починал, моля веднага да направят избор на нов личен лекар, с цел провеждане на лечение и уреждане на временната им неработоспособност"

В Пловдив и областта, където заразените от коронавирус са над 13 000, отговорността на личните лекари  е още по-голяма. "Марица" потърси мнението на няколко общопрактикуващи лекари как се справят със ситуацията в тази тежка обстановка и кои са най-големите проблеми в работата им.

 

Д-р Костадин Сотиров: Останалите без лекар да имат право на преглед при всеки друг

Нека не звучи като оплакване, но в момента всички имаме много работа. Това заяви д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Самият той има лекарска практика в село Белащица.

 "Много наши колеги се разболяха от коронавирус, някои за съжаление дори починаха.  Прекият ни досег с пациентите показва, че сме на първи линия", обясни д-р Костадин Сотиров. Той добави, че няколко хиляди души в Пловдивска област са останали през месец ноември без лични лекари заради смъртни случаи на джипита или заболявания на някои от тях.

"Положението се усложни, тъй като в няколко случая се разболяха едновременно титулярният личен лекар и резервният за пациента. Така в един момент се оказа, че хората няма към кого да се обърнат. Бяха принудени спешно да се записват при други лични лекари, за да могат да разчитат на тях", поясни д-р Сотиров.  Той добави още, че Сдружението на общопрактикуващите лекари е предложило на Здравната каса още през лятото да позволи пациенти, останали без личен лекар, да имат право на инцидентно посещение на друг негов колега, както са случаите, ако човек, намиращ се в друга област, има нужда от лекарска помощ.

"Не приеха това наше искане и проблемите станаха сериозни. Надявам се да го направят в най-скоро време. Аз и други мои колеги преглеждаме пациенти на колеги, които са болни. Особени сериозни се оказаха проблемите  в ДКЦ 7, ДКЦ 3 и в Коматево, където за кратък период се разболяха много колеги", разкри ситуацията в периода на пандемията д-р Костадин Сотиров. Той добави още, че въпреки напрегнатото положение продължават имунизациите срещу други инфекциозни заболявания, детските и женските консултации.

Д-р Сотиров е притеснен и заради опита на лабораториите да искат пациентите да си плащат, когато идват с направления от личните лекари за PCR тестове. 

"Надявам се Здравната каса да се задейства бързо и да принуди лабораториите да свържат своя софтуер с нейния, за да не се стига до такива безобразия", категоричен беше шефът на пловдивските джипита.

 

Д-р Георги Цигаровски: Случвало се е за ден да получавам 160 обаждания

"На ден съм отговарял по 160 обаждания по телефона от пациенти. Има хора, които звънят по няколко пъти. Работният ми ден, както и на другите колеги, продължава 12-13 часа". Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Георги Цигаровски, който е и заместник-председател на Регионалната  колегия на Българския лекарски съюз.

"Така е по-добре, отколкото да се струпват много хора пред кабинетите и да се увеличи рискът от зараза от COVID-19. Доволен съм, че повечето от нашите пациенти се вслушаха в призивите ни да не идват за всяко нещо при нас, а да се консултираме от дистанция. Хората явно станаха по-отговорни", добави той. И разказа интересен случай от практиката му.

"В понеделник дойде за консултация жена с висока температура. Останалите граждани, които чакаха преди нея, след като разбраха за състоянието й, вежливо я помолиха да не стои до тях в коридора, а да излезе навън, докато дойде нейният ред. Жената ги послуша и консултациите продължиха спокойно, без напрежение", каза още д-р Георги Цигаровски. Той добави, че още в първия възможен ден е издал няколко направления на пациенти за PСR-тест за коронавирус. Смята, че това нововъведение е полезно както за лекарите, така и за пациентите.   

"Смятам, че създадохме добра организация за провеждането на детските консултации, прегледите на бременни жени и имунизациите на хората срещу други заболявания", добави още д-р Цигаровски.  Той излезе със специален призив към пациентите и особено към родителите с малки деца.

"Моля ви не водете децата при нас при съмнения за малка настинка, разкършване, или леко неразположение. В почти всички случаи те се оказаха с диагноза коронавирус и могат да заразят много хора. За това е по-добре да са консултират с нас по телефона и ние ще им обясним как да действат. По този начин всички ще се предпазим от зарази", завърши д-р Цигаровски.

 

Д-р Александър Калайджиев: Не издавам направления, докато не подпиша анекса

"Не издавам все още направления на пациенти за PСR тестове. Ще започна да правя това, след като лично подпиша анекса със Здравната каса". Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Александър Калайджиев. Той добави, че джипитата рискуват да бъдат глобени от НЗОК, докато не подпишат индивидуалните си договори за новата дейност. 

"Нашата практика е голяма с над 4000 пациенти и се стремим да консултираме максимално повече хора  от разстояние. Особено тези, които имат симптоми на остра вирусна инфекция. Въвели сме организация да не смесваме потоците на пациенти, съмнителни за коронавирус, и останалите", добави още д-р Калайджиев. Той и колегите му взимат всички предпазни мерки, за да избегнат заразата с COVID-19. Въпреки трудностите продължават детските и женските консултации, както и ваксинациите на пациенти срещу инфекциозни заболявания.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Гражданин

Гражданин

03.12.2020 | 14:10

Какви 8 или 12 часа? До сега ги нямаше в кабинетите,пишат само рецепти и се сменят със сестрата. Вижте поликлиниките са празни при джипитата. 6 от тото е да успееш да се свържеш с тях по телефона!!!!

Отговори
6 4
Е хайде

Е хайде

03.12.2020 | 13:29

Няма лошо малко да поработят. Нашата ОПЛ приема болни 3 дни седмично за по 6 часа. Ако в друг ден ти трябва болничен - ДГД. Направление - с молби и наколенки, даже и за децата. И все уморена...от какво ли? Навярно от бабите с рецептурни книжки, защото болни всъщност тя и до вратата си не допуска.

Отговори
6 3
Четете български лекари

Четете български лекари

03.12.2020 | 12:35

On a real Case - onarealcase.blogspot.de Съвместна декларация за надеждността на тестовете за Govid-19 Съвместна декларация за надеждността на тестовете за Govid-19 onarealcase.blogspot.de 10:37:00 ч. ненадежност на тестовете за Разликата между лъжата и истината се състои в това, че лъжата има нужда от съучастници, за да съществува. Истината може да се появи сама, но лъжата никога. В случая с ПЛАНдемията паднаха маските на доказани професионални лъжци – фашисти в бели престилки без чест и морал, политици без ценностна система, платени сороспии и купени инфлуенЦъри. Всички те станаха съучастници в разиграването на „паникодемията“ и затова, когато се води процеса срещу тези криминални престъпления срещу човечеството всеки от изброените участници трябва да бъде на подсъдимата скамейка. За щастие има и лекари и учени, които не само притежават чест и морал, но имат кураж и достойнство да се изправят срещу тази нагла лъжа и по безапелационен начин да й свалят маската и да представят истината. Италиански лекари и учени с помощта на адвокатска кантора са внесли съвместна декларация в Европейската комисия. Декларацията е срещу използването на така наречените тампони (тестове) и тяхната надеждност (в случая такава няма) въз основа на които политиците взеха решенията за налагане на lockdown. Ето текстът на декларацията: СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ Долуподписаните: Д-р, Фабио Франки – лекар по инфекциозни болести и експерт по вирусология Д-р Антониета Гати - учен експерт по нанопатологии Д-р Стефано Монтанари - фармацевт, научен изследовател и нанопатолог Д-р Стефано Сколио, научен изследовател, кандидат за Нобелова награда за медицина 2018 г. всички в качеството им на експерти и научни изследователи, по отношение на използването на така наречените тампони Covid-19, които са в основата на сегашното управление на извънредното положение, свързано с добре познатия проблем на Govid-19. ДЕКЛАРИРАМЕ • установихме от документи на Европейската комисия и от един документ от Istituto Superiore di Sanita '[1], че видовете тестове (тампони), циркулиращи в Европа към 16 май 2020г. са 78 и нито един от тях не разрешен, оценен или валидиран • след като установихме от същите документи, че повечето от тези тестове (тампони) са също лишени от декларация за съдържащите се генни последователности, решихме да проучим въпроса Поради това беше счетено за необходимо да се проучат въпросите, свързани с валидността на резултатите от тестовете (тампоните) и беше възможно да се установи, че: 1) от същия този Американски център за контрол и превенция на заболяванията (док. 3) и работната група на Covid на Комисията на ЕС, вирусът SARS-Cov2 (док. 2), за който се твърди, че е отговорен за Covid, никога не е бил физически изолиран – по химичен начин. 2) Патогенните течности, използвани като модел за секвениране на гени, не са имали титруване на вируса, което означава, че тези течности са съдържали милиарди други вирусоподобни частици (включително непатогенни извънклетъчни везикули, естествено присъстващи в нашия организъм), Това предполага, че: (въз основа на горното твърдение) до момента няма специфичен маркер на вируса и следователно няма стандарт, който да направи тестовете (тампоните) надеждни. 3) Тампоните в обращение, над 100 и всички те са освободени от контрола, предвиден от европейския закон за медицинските изделия от 1997 г .; 4) В същото време те все още не са обект на новия европейски стандарт от 2017 г., който ще влезе в сила едва през май 2022 г. 5) Този регулаторен кръг прави производителите свободни да разпространяват всякакъв вид устройства без никакъв контрол: Това предполага, че не се проверява съответствието на произведените тестове (тампони) със стандартите, които могат да установят тяхната правилна ефикасност. 6) Има многобройни изследвания, които свидетелстват за непрекъснатата мутация на вируса, а самите здравни власти признават, че ако вирусът продължи да мутира, тестовете (тампоните) стават безполезни. 7) В базата данни за вируси GISAID има близо 150 000 различни вирусни последователности; те бяха 70 000 през април; и продължават да растат, защото винаги се откриват нови мутации и това прави циркулиращите тестове (тампони) напълно безполезни. По този въпрос, научните изследвания на д-р Рок, които също анализират този основен елемент [3]. Това предполага, че циркулационните подложки, дори ако трябва да се считат за абстрактно ефективни и конкретно съответстващи на законодателството, са напълно безполезни, тъй като не могат да установят мутациите. 8) Съществува и един огромен проблем, свързан с методологията, използвана в тестовете (тампоните), RT-PCR. Както подчертават водещите експерти по тази методология, за да работи правилно тя трябва в идеалния случай да използва между 20 и 30 цикъла на PCR; и във всеки случай никога не трябва да се надвишават 35 цикъла, защото над този праг PCR започва да създава произволни последователности. Е, както се потвърждава и от различни документи, които прилагаме, почти всички тестове (тампони) надвишават средно 35-40 цикъла и следователно трябва да се считат за напълно неефективни и произвеждащи фалшиви положителни резултати. 9) И накрая, както е обяснено в скорошен документ на Istituto Superiore di Sanita, ефективността на тестовете (тампоните) зависи от 3 фактора: чувствителността, способността да се открие присъствието на РНК, специфичността, способността да се ограничи тази РНК до специфичния за вируса, който търсите; и разпространението или наличието на вирусно заболяване сред населението. Това е така, защото колкото по-голямо е разпространението, толкова по-голяма е циркулацията на вируса и следователно е по-голяма възможността за откриването му. Към днешна дата разпространението в Италия, което при истински пандемии може да достигне дори 30% от населението, е 0,1%; и дори ако се увеличи 10 пъти, това пак ще бъде незначително ниво на разпространение; което означава, въз основа на таблица на авторитетната международна организация FIND [4], взета от ISS, че тестовете (тампоните) със средна производителност в Италия произвеждат около 85% -90% от фалшивите положителни резултати. Това предполага, че независимо от вече направените по-горе съображения, резултатите от тестовете (тампоните) са напълно ненадеждни. Поради всички тези причини, долуподписаните вярваме, че продължаването на използването на тестове (тампони), от които да се получат полезни данни за определяне на прокламации за извънредното положение, индивидуални или групови карантини, и налагане на ограничения и блокировки, от училища до фирми до семейства, е практика без никаква научна основа. Roma, lì 07/10/2020 Dr. Fabio Franchi Medico Infettivologo Esperto di virologia Dr.ssa Antonietta Gatti. Scienziata Esperta di nanopatologie Dr. Stefano Montanari Farmacista Ricercatore scientifico Nanopatologo Dr. Stefano Scoglio Ricercatore Scientifico Candidato al Premio Nobel per la Medicina 2018 [1]Doc. ! Current performance of COVID-19 test methods and devices and proposed performance criteria. Doc. 2 ISS Covid tests Part 2 https://www.epicentro.iss.it-coronavirus-pdf-rapporto-covid-19-46-2020. [2]CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel – doc.3 aggiormato al 13-07-2020. [3]Doc. 4 – Dott. Scoglio – Sui Tamponi Covid- 19. [4]Doc. 5 – FIND evaluation update- SARS-CoV-2 molecular diagnostics — FIND.

Отговори
3 3
Реалист

Реалист

03.12.2020 | 11:58

Лекарите сами се вкарват във филма. Не рабраха ли,че 12 часовото носене на маски ги довършва. Не Ковид, а вторични инфекции. Когато ни пускаха другите грипчета,защо нямаше маски? Тогава не се плашеха,сега са страхливи,къде е Хипократовата клетва? Истински лекар не слуша политици.

Отговори
6 7
печалби

печалби

03.12.2020 | 13:41

Да, само че, те печелят от това! Особено собствениците на болници с ковид-отделения! Собствениците на аптеки - също! Не си спомням при друга епидемия до сега аптеките да са се опразвали по този начин.

Отговори
3 2
Колеги, обезценихте сами труда си!

Колеги, обезценихте сами труда си!

03.12.2020 | 10:52

Докторе, боли ме ухото, издай ми електронно направление за специалист УНГ!

Отговори
4 3
Браво Докторе

Браво Докторе

03.12.2020 | 10:29

Значи ако пръдна и имам газове,съм за ПСР??? Цирка продължава и по телефона.

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?