Следвайте ни

"Пълмед" и "Софиямед" с най-високонадежден тест за клетъчен имунитет срещу COVID-19

viber icon

Университетските медицински комплекси в София и Пловдив –„Софиямед“ и „Пълмед“ не спират да инвестират в развитието на възможностите на своите лаборатории за диагностика на COVID-19. След като бяха първите в страната, които предложиха на пациентите услугата за експресна PCR диагностика за COVID-19  с резултат за час, от днес ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“ стартират тест за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot). 

Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на двата медицински центъра чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има Т клетъчен имунитет към SARS- CoV-2 вирус, който ни предпазва от повторно заразяване и ни дава информация за ефективността на защитата след поставена ваксина. Без информацията за наличието именно на Т-клетъчен имунитет, никой не може да е сигурен, дали има достатъчно добра защита, тъй като антителата придобити след преболедуване са за неопределено време. 
“ELISpot тестът открива активираните специфични Т-клетки към SARS-CoV-2 вирус и по този начин може да се определи индивидуалният имунен отговор на лица, които са били в контакт с вируса и/или на които е поставена ваксина. Освобождаването на цитокини от Т-клетките, стимулирани от специфични коронавирусни антигени осигурява диференцирана картина на имунния отговор, която показва прогресията на заболяването и дали е придобит имунитет. С този тест се определя броя на клетките, които след среща с протеините на шипчето (специфичния S1 участък на спайк протеина), отговорни за прикрепяне на вируса към клетките на човека,  започват да отделят гама-интерферон. Нивото на отделения гама-интерферон е в основата на определянето на Т-клетъчния имунитет при този метод. ELISpot методът, по който се осъществява тестът, е високо чувствителен и може да открие една клетка от 200 000, която започва да отделя гама-интерферон“, коментират от екипа на двете Лаборатории.

За извършването на теста е необходимо да се вземе венозна кръв, след предварително записан час на обявените телефонни номера в лечебните заведения. Резултатите от изследването се предоставят след 48часа и дават отговор на въпроса, дали е изграден клетъчен имунитет срещу вируса. Тестът е подходящ, както за пациенти вече преболедували ковид инфекцията, така и за такива, които са си поставили ваксина. Информацията за Т клетъчен имунитет може да ни помогне при вземане на решение и за предстоящо ваксиниране.

ELISpot тестът може да даде информация за среща със SARS-CoV-2 вируса и при пациенти без симптоми или прекарали леко заболяването без да имат образувани антитела.

Резултатите се отчитат със скенер за разлика от други подобни тестове, при които отчитането става чрез броене с микроскоп. Отчитането на резултатите със скенер и изчисляването им със специализиран софтуер свежда до минимум човешките грешки.

„Изследването за Т клетъчен имунитет е високоспециализирано и изисква освен налична апаратура, но и специфичен консуматив за провеждането на теста и най-вече обучен и високо квалифициран екип. Интерпретацията на резултатите се извършва от лекар специалист. Радваме се, че ще можем да предложим на пациентите си този вид тест особено актуален в контекста на световна пандемия от COVID-19. Ние сме първите лечебни заведения в България, което инвестират в подобна апаратура и предлагат този тип тест, изцяло извършващ се от екипа на лабораториите ни“, коментират от мениджърския екип на двете ДКЦ-та.

Информация за теста и за записване на час може да се намери на сайтовете на „Софиямед“ и „Пълмед“, както и на тел. 0895 555 781 за ДКЦ „Софиямед“ и на тел.0888 539 385 за ДКЦ „Пълмед“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Михаил Тиков

Михаил Тиков

06.05.2021 | 20:56

Аз командвам парада в здравеопазването! Имам болници навсякъде! Всички политици се лекуват при мен, защото после им плащам по-малък процент... Всички калинки в здравната каса се назначават от мен. Шеф на БЛС ми е бившия управител на пълнее...

Отговори
2 0
бай иван

бай иван

06.05.2021 | 17:04

Това платена реклама на Тиков - Пеевски ли е?!

Отговори
4 2
Medik

Medik

06.05.2021 | 14:44

Bii bii bii tyrchina po glavata bii bii bii.

Отговори
1 1
Колега

Колега

06.05.2021 | 21:02

Колега, Не е шТурче, а чистокръвен Помак!

Отговори
0 1
Medik

Medik

06.05.2021 | 14:43

Turcite pravqt milioni na nashite garbo e. Tez bolnici I Badema Siti klinik sa tyrski. No po loshoto e che ne obrashtat vnimanie vzimat kintite I tova sie

Отговори
1 1
Мафия

Мафия

06.05.2021 | 12:32

София Мед е собственост на Тиквата чрез поставеното лице д-р Михаил Тиков

Отговори
4 3
Medik

Medik

06.05.2021 | 12:07

Teq s minuscheta da davat po 90 lv za pregledi da gi bombast za parichki I shte razberat kvo e.

Отговори
1 3
Боби

Боби

06.05.2021 | 11:17

Дълга статия, но липсва важен компомент - ЦЕНА ?

Отговори
5 0
Живко

Живко

06.05.2021 | 14:03

Цената е 95 лева. Затова я пропускат в рекламната статия.

Отговори
4 0
Medik

Medik

06.05.2021 | 10:01

Q se mashtai te s teq tyrski bolnici. Lekarite sa super nekadarni po 90 lv pregledi iskat. Boko dopysna tazi turska nekadrnost da bade I da pecheli na naroda na garba.

Отговори
1 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?