Следвайте ни

Пълен абсурд! Лекари от Пловдив останаха без заплати, нямат шеф да подпише

viber icon

Няма началник, няма и заплати. Това е абсурдната ситуация в "Медицински център - 6" ЕООД в Пловдив. Лекари, медицински сестри, санитарки и административен персонал на общинското здравно звено останаха без месечни възнаграждения за юли. Причината е, че си нямат управител и съответно няма кой да подпише ведомостите на заетите там. 

"Старшата сестра напусна, ръководителят на отдел ТРЗ излезе в болничен", разказаха лекарите пред "Марица". В средата на юли зам.-кметът Илия Кирчев предложи мястото на управител временно да поеме д-р Тодорка Цанкова.

"Тя помисли малко и отказа и сега се оказахме в този бюрократичен нонсенс -работили сме, но заплати няма да получим, защото нямаме шеф", гневни са медиците.

"За  МЦ - 6 първо трябва да бъде избран управител, а след това да обсъждаме дали от общинския бюджет може да бъде подпомогната тази поликлиника", коментира шефът на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. На сесията на градския парламент на 10 септември администрацията ще предложи временен шеф на дружеството, докато се проведе конкурс за избор на титуляр. 

Финансовата криза в поликлиниката започна, след като предишната градска управа реши да построи многоетажен паркинг на мястото на сградата на ДКЦ - 6 на ул. "Любен Каравелов" до хотел "Лайпциг". С тази цел в миналия мандат медиците бяха преместени на ул. "Иван Вазов" в МБАЛ "Св. Мина", а ДКЦ - 6 - преобразувана в МЦ - 6. По  тези причини дейността на поликлиниката  рязко намаля, а и доста средства  отидоха  за ремонт.  През последната година и половина се смениха няколко управители. Д-р Николай Забунов напусна, приемничката му д-р Станка Павлова, назначена временно, не успя да спечели конкурса, а избраната пак временно д-р Цанкова се отказа от поста поради здравословни проблеми.

Сградата на ДКЦ - 6 до "Лайпциг", която беше почти основно ремонтирана, преди  оттам да изгонят персонала, пък в момента се руши, тъй като  Общината  не разполага със средства за такава инвестиция.

"Наследихме този проблем и трябва да го решаваме, но това ще стане с нов управител, както направихме с МБАЛ "Св. Мина", която проф. д-р Петър Петров изправи на крака. През миналата година  на МЦ - 6 от бюджета бяха дадени 50 000 лева за покриване на текущи разходи. Но докато ръководеше  дружеството, д-р Павлова не можа да подобри  резултатите. Отново в Общината е депозирано искане за 60 000 лева от бюджета. В момента правим проверка  в  поликлиниката и едва тогава ще решаваме какво да предприемем", каза д-р Калин Калинов.

КАРЕ

Спортният диспансер върви към фалит 

Емблематичният Спортен диспансер е напът да изпадне във фалит. Една от причините е пандемията, заради която беше ограничена рехабилитационната дейност. Но и в предишните години  общинското здравно заведение едва свързваше двата края.

"С почетния консул на Германия Марияна Чолакова  обсъдихме възможността за кандидатстване през германското правителство за финансиране с проект за разкриване на модерен Спортен център, който да продължи да обслужва децата от Спортното училище и да разшири дейността", обясни шефът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?