Следвайте ни

Пак наливат пари от бюджета в Първа градска

Общинската болница е натрупала задължения за 950 000 лева през 2018-а

Първа градска болница /МБАЛ "Св. Мина" - ЕООД/ за пореден път ще бъде финансирана с безлихвен заем от градския бюджет. Това съобщи вчера ресорният зам.-кмет Розалин Петков, като обясни, че за последните години на изпадналото в тежка криза лечебно дружество са дадени близо 4 млн. лева. Болницата обаче не може да се отлепи от дъното и през 2018-а отново е натрупала загуби за около 950 000 лева и отделно борчове към доставчици.

В Община Пловдив тепърва ще обсъждат коя част от дълговете да бъде погасена с бюджетни средства. Болницата има и неизплатен банков кредит, с който навремето е бил закупен скенер. За неопределено време се отлага вливането на МБАЛ "Св. Мина" в печелившата Втора градска болница (МБАЛ "Св. Пантелеймон"). От РЗИ и РЗОК не дават съгласие с аргумент, че обединението на двете лечебни дружества може фатално да влоши икономическите показатели на Втора градска.  

Междувременно управителите д-р Николай Забунов на ДКЦ - Пловдив, д-р Валентина Костуркова на ДКЦ - II, д-р Парашкев Цветков на КОЦ - Пловдив и на още седем здравни дружества са поискали разрешение от Общинския съвет да упражняват лекарската си професия в ръководените от тях заведения. Според Розалин Петков няма пречки за това. 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?