Пациенти в Онкото: Конкурсът за управител на КОЦ-Пловдив е опорочен, анулирайте го  

Пациенти на КОЦ-Пловдив твърдят, че конкурсът за нов управител на лечебното заведение е опорочен и трябва да бъде анулиран. Той се проведе на 4 август. Фаворит за поста след конкурса е проф. Марианна Янева, която получи най-висока оценка от изборната комисия. Решението за назначаването ѝ ще вземе Общинският съвет. Това трябва да се случи по време на първата сесия след лятната ваканция, насрочена за 10 септември. 

Проф. Марианна Янева, подписала договора за доставка на скъпия компютърен томограф, получи най-високи оценки от комисията по избора и е фаворит за поста

В подписка, инициирана от фондация „Грижа за живот – България“,  пациенти настояват за анулиране на конкурса. До момента тя е подкрепена от 240 души и е внесена при омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов. 

Копие от подписката е изпратено до кмета на града Здравко Димитров, зам.-кмета Илия Кирчев, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, председателя на комисията по здравеопазване в местния парламент д-р Веселка Христамян и до Районна прокуратура.  

Сегашният управител д-р Парашкев Цветков не бе допуснат до втория кръг в конкурса, след като не събра средна оценка 4,50 за бизнес програмата си от членовете на комисията 

Пациенти на здравното заведение и хора, преборили коварната болест след лечение в Онкото, обединени във фондация „Грижа за живот - България“, недоумяват как комисията по избор е успяла да се запознае за малко повече от час с доста обемните бизнес програми на петимата кандидати за управител на КОЦ-Пловдив. Изразява се несъгласие и с начина, по който е формирана комисията. Припомняме, че неин председател бе д-р Калин Калинов, директор на  Дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив, д-р Аргир Аргиров, представител на РЗИ, и общинските съветници Йордан Илиев, Ангел Славов и Слави Георгиев. Първите четирима гравитират около управляващата партия ГЕРБ, а Илиев и Славов са известни с топлите си връзки с градския й лидер Иван Тотев. Според пациентите това е опорочило конкурса и е предрешило резултата. Странно е как най-висока оценка от комисията е получила проф. Янева, която е в пенсионна възраст, а освен това е финализирала сделката за скандалния  компютърен томограф на Онкото, казват от фондацията.  

Шефът на Дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив д-р Калин Калинов бе председател на комисията по избор на нов управител на Онкото. Самият той е бивш управител на КОЦ-Пловдив

В подписката се настоява конкурсът да бъде анулиран и да бъде съставена независима комисия от специалисти, които да разгледат и оценят професионално представените от кандидатите управленски програми, за да няма субективизъм и политически игри при избора на управител. 

Д-р Красимир Вальов получи осъдителна присъда заради нанесени вреди при организирането на обществената поръчка за закупуването на компютърния томограф

Мандатът на управителя на КОЦ-Пловдив е само 3 години, което е твърде малък срок за реализиране на сериозни бизнес програми и налагане на съответните стандарти за медицинско обслужване. Освен това заради честите скандали мястото се оказа твърде ветровито, в резултат на което за 6 години начело на Онкото се извъртяха четирима управители - д-р Калин Калинов, д-р Красимир Вальов, пров. Марианна Янева и д-р Парашкев Цветков.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Лекар

Лекар

04.09.2020 | 17:07

Срамно е да се организират болни! Срамно е да бъдат маниулирани. Трябва им качествено здравеопазване! Дали е проф. Янева или Цветков- има ли значение за пациентите! Който е спечелил- той е. Не месете болните!

Отговори
0 1
Хихо

Хихо

04.09.2020 | 15:29

Парите от Цветков ....къде са?! На кой ги дадоха! Къде я бутате тази женица! Пак ли поръчки?! До кога?! Какъв Тотев, какви хранилки

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

04.09.2020 | 15:28

В6ъщност тази подписка е измислена. След като е имало конкурс, кои сте Вие че да правите подписка. Та Цветков на чия хранилка беше. Какъв Тотев, какви глупости.

Отговори
1 0
какъв конкурс

какъв конкурс

03.09.2020 | 19:43

В държавата на мафията, няма неопорочени конкурси! Всичко се провежда формално, а "човекът" е избран по други критерии....

Отговори
0 2
крис

крис

03.09.2020 | 16:47

Онкото е една от хранилките за некадърни кадри на ГЕРБ Пловдив и тази професорка е проводника на тази политика на устройване на "наши" хора .Тя също е герберка и близка до детето чудо - Тотев . Махне ли се тя , отиват си и "калинките".

Отговори
2 3
Гого

Гого

03.09.2020 | 16:17

Смешно е да организирате болни да дирижират конкурси на и за който на някой му е изгодно.Онкото си има принципал и на който не му харесва да ходи на жълтите павета. Болните искат качествено лечение а персонала редовно и адекватно заплащане-останалото са политически игри с които се иска да захапят кокала но на практика нямат реални и законни възможности.

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?