Пациенти: Как да плащаме консумативи за терапия

Не сме съгласни МЗ да пести средства от бюджета си на наш гръб, твърдят болните

Пациентски организации „Заедно с теб“ сме разтревожени и възмутени от намаляването на средствата от Министерство на здравеопазването за бъбречнозаместителната терапия и терапевтична афереза за пациенти с остра бъбречна недостатъчност след сърдечна или друга операция според Методика за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Това обявиха техни представители в специално писмо до медиите и институциите. 

Те са пациенти на всички университетски болници и такива с високо ниво на компетентност. Не сме съгласни да се пестят средства от бюджета на МЗ на гърба на пациентите, които нямат възможност да си доплащат консумативите.

Бъбречнозаместителната терапия е изключена от заплащане по Методиката на Клинична пътека (КП) 120 „Полиорганна недостатъчност след сърдечна хирургия“. Парадокс е, че острата бъбречна недостатъчност е задължителен индикатор за отчитане на КП 120, но изискуемата дейност не е калкулирана в цената. Надяваме се това да е от недоглеждане и да бъде променено максимално бързо.

Филтрите и други консумативи за бъбречнозаместителната терапия от 774 лв. са намалени и то със задна дата от 1 януари 2018 г. на 227 лв. за една процедура, а пациентите обикновено се нуждаят от 6 такива, за аферезата - животоспасяваща процедура от над 4000 лв. на 1040 лв. (като тук пациентите имат необходимост най-често от три). Пациентите нямат финансова възможност да доплащат. Да не говорим, че е отрязана и сумата за лекарския труд.

Не сме съгласни с намалените цени от НЗОК на медицински изделия: за изкуствено сърце и други консумативи за пациенти със сърдечносъдови заболявания. Крайно време е държавата да влезе в своите контролни функции за разходи на публични средства: да въведе задължителен регистър в ИАЛ за всички медицински изделия и да упражни контрол на цените им.

Ние като организации нееднократно сме заявявали, че сме за нормативни промени в посока централизирана държавна обществена поръчка за медицинските изделия.

В тази връзка обръщамe внимание на контролиращите органи, че медицинско изделие за деца, заплащано от Фонда за лечение на деца за 800 лв. преди обществена поръчка, след такава, проведена в УМБАЛСП „Пирогов“, се повиши на 1200 лв. Очакваме проверка на всички изделия по обществената поръчка и обяснение за причините за повишение на цените.

Очакваме институциите да спрат да създават обществено напрежение, да излязат от функцията си на едни неадекватни администратори и да пестят средства за сметка на здравето и  живота на пациентите, а да започнат да провеждат ефективни нормативни здравни политики за повишаване на контрола на разходите на обществени средства и да се изправят категорично и ясно срещу лобизма, добавиха още представители на пациентите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?