49
Следвайте ни

Отложено с 3 години изследване едва не коства живота на пловдивчанка

viber icon

Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на пловдивчанката Анастасия Кичева. Още не е навършила 50, когато започва да й прескача сърцето. В рода й има много хора с болно сърце и това я води при д-р Бистра Яцева. Обстойният преглед кара лекарката да се усъмни, че зад прескачанията има и нещо друго. Препоръчва коронарография - инвазивно изследване, което може да открие животозастрашаващи състояния навреме. Но Анастасия отказва и три години д-р Яцева не знае нищо за нея. Докато един ден, докато е дежурна в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Георги“, жената постъпва по спешност – в много тежко състояние, със силен задух и отоци.

„Срещата ни беше доста драматична. А историята й е много поучителна за това, че първичната профилактика е много важна за състоянието на пациентите“, разказва д-р Бистра Яцева.

Със своята история от Пловдив двете с Анастасия участват в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

"Взех грешно решение, защото се уплаших от изследването", признава днес Анастасия. Но след три години то все пак е направено. Ако го беше направила навреме, тя можеше да не стигне до сърдечна недостатъчност. „Чувствах се много уморена. Не можех да изкача и десет стъпала. Не можех да спя в леглото легнала – задушавах се“, разказва Анастасия. За домашни задължения не може да става и дума. Заболяването е сериозно – половината от пациентите умират до петата година от поставянето на диагнозата. Следват лечение, често влизане в болница и пет стента, но тя продължава да не се чувства добре.

„Това е един момент, в който лекарят се чувства безсилен. Направили сме абсолютно всичко, но тя има оплаквания. Тогава за нейно щастие и мое, защото проблемът е взаимен, включихме едно лекарство, което тъкмо беше започнало да се реимбурсира от Здравната каса“, разказва д-р Яцева. Днес, вече четири години по-късно, Анастасия е в прекрасно физическо състояние, не е влизала в болница, ходи по 2-3 километра на ден. „През всичко, което преминах, мога да посъветвам хората в моето състояние – да имат един кардиолог, на когото да вярват и да ходят само при него. Д-р Яцева е много добър човек, тя е много всеотдайна и имам чувството, че всичките пациенти ни обича“, щастлива е Анастасия.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/IWVLnHueKqk

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Пловдив болните са близо 12 000 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 11 000  хоспитализации по повод на СН.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?