Следвайте ни

Отлагането на планова операция може да направи пациента инвалид

viber icon

Д-р Янаки Янакиев е водещ ортопед-травматолог в страната с близо 35-годишен опит. Той е началник на Отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Медлайн“. След дипломирането си през 1987 г. д-р Янакиев започва работа в Болница за костна туберкулоза в Радунци, след което печели конкурс и става асистент в Катедрата по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. Впоследствие работи като старши лекар в Първа ортопедия при УМБАЛ "Пловдив". Има изключителни постижения в лечението на деца с ДЦП, като на голяма част от тях е помогнал да проходят. През 2017 г. бе отличен в кампанията „Достойните българи“, тъй като заплаща пътните разходи и скъпоструващите импланти на пациентите си, за да не прекъсват лечението си поради липса на средства. "Само така мога да им помогна пълноценно и да ги вдигна на крака", заявява ортопедът.

Разговаряме с него за работата на отделението в условията на пандемията от COVID-19. 

 

- Д-р Янакиев, как работи екипът на Отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Медлайн“ в условията на  COVID-19?

- С удоволствие, отговорно към здравето на пациентите и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.


- Бихте ли казали какво се случва с травматичните и ортопедичните болни по време на пандемия? 

- В тези тежки за родината и света изпитания бих искал да дам няколко примера. Смятам, че чрез тях най-добре ще илюстрирам ситуацията.  Да вземем за пример пациент, който идва заради счупване на китката на няколко места. Въпреки заразата, ръката трябва да бъде оперирана, за да се наместят парчетата, които са много. Дори да поемем риска да не отваряме кожата, трябва да се направи външна фиксация с апарат, който държи костта в определена позиция. Тази увреда се лекува за месец, в това време ръката зараства. Но след 30-я ден апаратът трябва да се махне, защото с него е обездвижена повече от една става на китката. 

Ако не го направим, тази става ще бъде неподвижна за цял живот,

а пациентът - осакатен.  Първата операция е спешна, но втората вече е планова. Ако извършването <210> е забранено, както беше през март и април, човекът е обречен да се инвалидизира.

При положение че медицинският екип поеме риска, спази правилата на добрата медицинска практика и я направи, по всяка вероятност ще бъде наказан, а болницата няма да си получи парите.

Вторият пример, който ще дам, е свързан с пациент със счупен глезен. При този тип травма често се случва да се скъсат и връзките на вилката на глезена. Този пациент също подлежи най-напред на спешно оперативно лечение. Независимо от COVID-19 след това трябва да бъде подложен на планова интервенция, защото винтът, който свързва двете кости, е задължително да бъде изваден на 45-ия ден, за да се освободят движенията на ставата. Ако това не бъде направено навреме, последиците са неприятни за болния - ограничаване на движенията и куцане. Независимо че се намираме в пандемия и плановите интервенции са забранени, а Здравната каса няма да плати на отделението, винтът трябва да бъде изваден в интерес на пациента. Можем да дадем още много примери в тази посока, защото дори игла, поставена на счупен пръст, се вади в планов порядък, независимо дали е на ръка, или крак. 

- Как се справяхте с малките пациенти с детска церебрална парализа (ДЦП)? Известно е, че семейства от цяла България търсят за това Вас и екипа на отделението, което ръководите.

- Да, така е - в нашата болница непрекъснато лекуваме деца с ДЦП и те са от цялата страна. С операциите, които им правим,

подобряваме значително тяхната двигателна активност.

За да се постигнат обаче добри резултати, когато започне лечението, трябва да се направят поредица от хирургични интервенции. Ако прекъснем терапията за 2, 3, 5 месеца, а да не говорим за по-дълъг период, тогава всичко тръгва отначало. Всяко прекъсване ни връща в изходна точка. 

- А възможно ли е терапията на тези деца да бъде отложена и с колко време?

- Ако терапията не е започнала, може да бъде отложена във времето, но не до безкрайност. Това заболяване започва със спастична контрактура, което означава, че мускулът се стяга в определен момент - когато детето е разтревожено или възбудено. Тези симптоми се проявяват в най-ранния период на болестта. После това състояние много бързо преминава в действително скъсяване на дължината на увредения мускул.

Скъсените мускули не позволяват на съседните стави да се движат в пълен обем,

което води до контрактури на ставите, т.е. до стягане на всички техни структури, което означава, че дори мускулите да бъдат удължени или отпуснати, ставата ще остане свита. Следващият етап е деформацията на костите, защото растат в неправилна позиция.

- Бяха направени много промени в нормативната база, откакто започна пандемията. Вероятно тези пречки вече са премахнати?

- За съжаление, не, но точно затова искам да се обърна към пациентите и да ги уверя, че независимо от всички ограничения, които ни се поставят - природата, COVID-19, НЗОК, ние ще намерим начин да ги лекуваме. Нека хората не се притесняват и да търсят помощ навреме. Ние сме на местата си и ги очакваме. Уверявам ги, че мерките срещу коронавируса са изключително строги и се съблюдават от всички, без никакви изключения.

 
Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?