71

Отива ли си коклюшът? Рязко падна броят на заразените в Пловдив

 

Рязко падна броят на заразените с коклюш в Пловдив и областта, каза за „Марица д-р Милена Панайотова, шеф на отдел „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. 

Само 5 са пробите от миналата седмица, изпратени за изследване в Националния център по заразни паразитни болести в София и всичките са отрицателни. В Инфекциозна клиника също няма хоспитализирани с коклюш, допълва още д-р Панайотова.  От началото на годината магарешката кашлица е мъчила 59 души в пловдивска област, като повечето от тях в ученическа възраст.

„Слаб е интересът към ваксините срещу коклюш от бременни жени след третия семестър. Само 67  бъдещи майки са се имунизирали срещу инфекцията от началото на кампанията, което означава, че през кабинета в Инспекцията са преминавали за имунизация  средно едва по 3-4 жени на ден,“ каза още д-р Панайотова. 

Припомняме, че от 9-ти май, със заповед на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, се въведоха временни противоепидемични мерки, които включват и препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Ваксинацията е еднократн, по желание, безплатна и не е задължителна. Бъдещите майки, които искат обаче да се имунизират,  трябва да носят актуален документ, който удостоверява, че са в последния триместър от бременността, за да не се налага да ги връщат. На този етап имунизациите се правят единствено в регионалните здравни инспекция в страната. Целта е предпазването на бременните жени и новородените деца, които са в най-голям риск от усложнения, хоспитализация и смъртен изход при заразяване с  коклюш. Във връзка с рязкото повишаване на заразените с инфекцията, беше намалена и възрастта  на задължителната планова имунизация на новородените бебета, като при тях ваксината вече се поставя  на 6-седмична възраст.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?