Следвайте ни

От утре звънят по вратите в Пловдив за масовия тест за COVID-19

viber icon

От петък започва набирането на участници в голямото изследване за COVID-19 в Пловдив, което ще обхване близо 1000 души. Първите поканени да дадат кръвни проби ще бъдат жители от район "Централен". Домовете на набелязаните ще бъдат обхождани от екипи, които включват представител на РЗИ и доброволец–студент от Медицинския университет.

Това стана ясно от думите на областния управител Дани Каназирева, която участва в оглавяваната от главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев работна група за провеждането на изследването.

"Документацията за провеждане на първото срезово епидемиологично проучване в Пловдив е напълно готова и  одобрена  от етичната комисия на Медицинския университет. Екипите са сформирани  и обучени и от петък започват работа на терен. Точките в 6-те района на Пловдив също вече са определени така, че да има равномерно представителство на целия град", разясни Каназирева.

Тя призова за разбиране и съдействие хората, които ще получат писма и ще  бъдат посетени.  

"Да се доверят на екипите, защото проучването ще се направи  по всички критерии на Световната здравна организация и ще даде реална картина колко от нас са се срещнали с вируса“, допълни  Каназирева

По думите й работата по проучването ще обхване над 500  домакинства, като участието е доброволно.

Хората, които ще се включат в проучването, ще получат плик с  анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.  Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията.  

Участниците в експеримента ще дават кръв в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. За квартал Столипиново  тестването  ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив  по метода  ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Областният управител благодари на доброволците за тяхната активност и готовността им да  участват в организацията на проучването.

„До края на месеца  сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност", завърши областният управител.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ванко 1

14.05.2020 | 23:07

Никой няма да пусне Здравка сервитьорката. Всички ще откажем. Тази лъжкиня и психарка. Няма да ходим да се тестваме

Отговори
11 3

Нострадамус

14.05.2020 | 22:46

Точно тези доброволци,които ще прехвръкват от човек на човек ще станат най-големите заразоносители.Аз у нас няма да ги пусна.

Отговори
17 1

baba lu

14.05.2020 | 22:11

Nai-uctivo im otkazvate!

Отговори
13 1

baba lu

14.05.2020 | 22:10

Posrestnete gi s kafe i nai-uctivo OTKAZETE!

Отговори
7 0

Истина

14.05.2020 | 19:22

Не се връзвайте на тези глупаци и още по малко в техния експеримент.Колкото до Здравка сервитьорката по нагло и тъпо арогантно същество Пловдив не е имало за управник.Ходи взимай таблата здравке и донеси едно нормално кафе с кафява захар и едно перие

Отговори
21 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?