Следвайте ни

От утре стартира приложението на НЗОК за пациенти

viber icon

От утре стартира мобилното приложение на Здравната каса. Това обяви управителят на НЗОК Петко Салчев. Чрез приложението хората ще получават известия за ползваните от тях здравни услуги. Детайлите по вида на услугата ще бъдат видими през пациентското досие. 

Приложението ще бъде безплатно, но ще изисква Персонален идентификационен код (ПИК) или Уникален код за достъп (УКД), за да се ползва. То се изтегля през персонализираната информационна система на НЗОК, откъдето пациентите влизат и в досието си. 

Информацията за ползваната услуга обаче няма да идва веднага, а съобразно отчетите на лекарите и болниците. Това може да се промени, след като се разпише, че медиците и болниците ще бъдат на т. нар. онлайн режим, което значи, че ще се отчитат в реално време, уточнява clinica.bg.

Здравният министър Стойчо Кацаров одобрява нововъведението, но поиска да се помисли за разширяване на достъпността като не се изисква УКД. Той предложи още да бъде поставен бутон „Не съм бил аз“, в случай, че дейността е отчетена неправомерно. 

Съсловните организации в бранша също одобриха идеята, но поискаха да се помисли за възможност за противодействие срещу евентуални недоброжелатели.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?