46
Следвайте ни

От Плевен и Сливен търсят помощ в пост ковид центъра на "Св. Мина"

viber icon

Първият в страната Център за диагностика и лечение на усложнения след COVID инфекция, който беше открит през август в Пловдив, работи на пълна пара. Всеки ден средно по 15 преболедували минават през кабинета с различни оплаквания.

Пациентите, които се доверяват на пловдивските специалисти от МБАЛ „Св. Мина“, не са само от града под тепетата. Масово идват хора и от Плевен, Стара Загора, Сливен, Хасково и Пазарджик. На всички тях напълно безплатно им се правят белодробни, съдови изследвания, както и базови такива - пълна кръвна картина. Пациентите се преглеждат от кардиолози, инфекционисти и интернисти.

„Основните усложнения, които се получават, са тромбофлебити на горни и долни крайници, лесна умора, мускулни болки до невъзможност да ходят.  Най-важното е, че те го констатират по време на изпълнение на ежедневните си дейности като ходене по стълби. Казват - живея на третия етаж, преди се изкачвах безпроблемно, а сега го правя на почивки“, обясни д-р Цветан Деведжиев, който е началник на пост ковид центъра.

Затова той смята, че здравното министерство трябва да създаде програма за вторична профилактика и диспансеризация на подобни случаи. Обикновено при задъхване се назначавала физиотерапия за подобряване на дишането и кинезитерапия. Най-често проблеми с дишането и издръжливостта имали хората между 45 и 50 години - без значение от пола. Докато при по-младите проблемът се проявявал предимно при дамите.

 Често преболедувалите ковид се оплаквали и от сърцебиене, косопад и психоемоционално влияние. „Голяма част от хората развиват страхова невроза или започват да страдат от нарушения в паметта и концентрацията. Коронавирусът отключва и ревматологични, и мускулноставни оплаквания“, добави д-р Станка Павлова.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?