Следвайте ни

Половин милион българи не са стъпвали при зъболекар от 20 г.

viber icon

Поне половин милион българи не са посещавали стоматолог над 20 години. Данните бяха изнесени от изследване, проведено в края на 2019 година. Огромната част от тези хора живеят в отдалечени и слабо населени най-често планински и полупланински селища.

Проблемът с тях е много сериозен, тъй като в огромната си част те нямат зъби. Иначе по данни на председателя на БЗС д-р Николай Шарков един милион българи са тотално обеззъбени. Това означава, че тези хора нямат нито един зъб на горната или долната челюст или им липсват зъби въобще.

Друг сериозен проблем е, че всеки тийнейджър е с кариес. Стоматолозите са категорични, че профилактиката е много важна. При възрастни пациенти Здравната каса осигурява 3 безплатни процедури годишно. Ако пациентите не ги изразходват, те се губят и не се натрупват за следващата година - няма да са 6, а отново 3",

Към причините за стряскащите данни за състоянието на зъбите ни експертите вече добавят стреса, некачествените храни, както и липсата на устна хигиена.

12,8 млн. лв. повече ще има за дентална помощ през следващата година. Това стана ясно, след като Българският лекарски съюз подписа Националния рамков договор.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

До Русеее

05.01.2020 | 11:54
0 0

В магазина е същото.Защо някой ще ти работи без пари?.Ти без пари какво правиш?И се научи да пишеш!

Русее

03.01.2020 | 01:59
0 0

В русе добърден с сядането на стола щом нямаш пари чаооо кажетегооо ее!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?