49

Освободиха шефа на "Пирогов", временно в стола му сяда д-р Константин Димов

Директорът на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста, съобщава БТА по информация от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Пред "Дневник" от лечебното заведение коментираха, че Димитров е на работа и не е получил официален документ за уволнението си. Самият шеф на "Пирогов" също коментира пред БНР, че все още официално не е информиран за отстраняването си.

На негово място е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс, посочват в съобщение до медиите от лечебното заведение. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на здравното министерство, включително и такива на Закона за обществените поръчки.

В края на ноември здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че най-голямата спешна болница в България - "Пирогов", е в лошо финансово състояние. Хинков коментира тогава, че одит, извършен в лечебното заведение в периода юни 2022 - юли 2023 г., показвал финансови нарушения в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Д-р Валентин Димитров обаче отрече информацията в сигнал, изпратен до председателя на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов. "Постоянно се правят внушения за лошото финансово състояние на УМБАЛСМ "Пирогов", за неправилно управление, за проверки и разследване на специализирани органи по мой адрес", пише в него той.

Като "проводник на този натиск" Димитров посочи Христо Хинков, неговия съветник Константин Гърневски, началника на кабинета на здравния министър д-р Красимир Николов и д-р Лучия Добрева, която е директор на Дирекция "Медицинска дейност".

В сигнала шефът на спешната болница допълва още, че на 24 ноември е получил информация, че ще бъде отстранен от поста заради прокурорски проверки. Според Валентин Димитров обаче подобно нещо няма, а думите му доказвал изискан от него официален документ от Националната следствена служба (НСлС). "Това са инсинуации срещу мен", се казва в сигнала до здравната комисия. Справка в Търговския регистър, цитирана от БНТ, пък показва, че Димитров е освободен още минали понеделник, 27 ноември.

Сега от лечебното заведение посочват, че съставеният одитен доклад е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Образувана е прокурорска преписка и в здравното министерство е постъпило писмо от агенцията, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники, уточняват от "Пирогов".

Междувременно от ГЕРБ коментираха, че заради несъгласуваната рокада ще участват единствено в заседанията, свързани с промените в Конституцията, и определиха действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" като "недопустима злоупотреба с доверие".


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?