46
Следвайте ни

Остарели апарати затрудняват ранното откриване на рака на гърдата

viber icon

Според Министерство на здравеопазването годишно у нас се диагностицират около 3500 нови случая на рак на гърдата. За изминалата година те са 4061, или една четвърт от всички новооткрити онкологични заболявания при жени. Смъртните случаи за периода са 1533.

На фона на тази статистика специалистът по образна диагностика д-р Ирина Якова коментира, че у нас диагностиката е изключително достъпна, особено в големите градове. Всяко ДКЦ разполага с мамографски апарат, с който да се извърши изследване. За целта пациентите могат да се обръщат към личните лекари, които отговарят за назначаването на профилактични скрининг изследвания. Това е практика, която е влязла в сила от 2011 година с наредба от Здравната каса, чиято цел е да обхване жените между 50 и 70 години. Въпреки това, резултатите у нас не са като тези в Европа, където отчитат по-ранно диагностициране на  заболяването благодарение на дългогодишна профилактика.

Д-р Якова признава, че много от случаите в България биват хващани едва в напреднал стадий, когато прогнозите вече не са толкова оптимистични. Предполага, че това се дължи на комбинация от редица фактори. Една от причините, които изтъква, е остарялата апаратура, използвана от някои мамографски центрове. Като специалист по образна диагностика обяснява, че възможностите на новите апарати са много по-добри за откриването на ранни изменения. Съвременната техника обаче не е толкова достъпна. Въпреки това, някои от центровете в Пловдив и страната са успели да се сдобият с нея, за да гарантират високо качество при диагностиката.   

Другите причини, които затрудняват ранното откриване на рака на гърдата, според д-р Якова, са със социален характер. Възможно е не всички семейни лекари да изпращат активно пациентките си за прегледи. От друга страна съществуват и резерви у някои жени, които изпитват страх от диагнозата, която може да им бъде съобщена.

Неведението обаче няма как да предложи спокойствие. Когато симптомите се появят отявлено, ракът вече е в напреднал стадий. Затова лекарите подчертават необходимостта от профилактика. Тя се извършва с ултразвук, който е безвреден за здравето, или с рентгенографско изследване, като двете методики имат различна информативност в различните възрасти. Важно е да се знае, че структурата на млечните жлези се променя с възрастта и затова решението кое изследване е по-подходящо трябва да бъде взето от специалист, който познава стандартите по образна диагностика.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Напишете

Напишете

21.10.2021 | 13:18

Кои центрове разполагат с апарати, осигуряващи висококачествена диагностика, за да е статията полезна. Или поне кои са тези апарати, за да знаем какво да търсим.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?