Следвайте ни

Опасна мода: Хлапета се друсат с алкохол и валериан

Коктейлът може да изпрати детето в токсикологията, алармират лекари

viber icon

Нова опасна мода се шири сред пловдивските тийнейджъри. Ученици в 6.-7. клас пият таблетки валериан в комбинация с алкохол, за да се отпуснат.

„Миналата седмица две деца дойдоха да купят валериан, под предлог че ги е изпратила баба им. Направи ми впечатление обаче, че са по-запознати от мен с милиграмите”, разказа пред „Марица” аптекар. След като се поровил из форумите, разбрал, че успокоителното е „на мода”.

Валерианът е съвсем достъпен и евтин - продава се без рецепта, а 100 таблетки струват между един и два лева. В комбинация с алкохол обаче може да бъде много опасен, предупреждават лекарите. Подобен коктейл може да изпрати детето в токсикологията, а ако не му бъде оказана помощ навреме, да има дори фатален край.

Все още „на мода” сред подрастващите е и сироп за кашлица, в който се съдържа съставка, производна на морфина. В допустими дози се използва за потискане на кашлицата. В по-голямо количество обаче има замайващ ефект. Сиропът не се продава без рецепта, но недобросъвестни аптекари си затварят очите

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?