Следвайте ни

Опасна мода: Хлапета се друсат с алкохол и валериан

Коктейлът може да изпрати детето в токсикологията, алармират лекари

Нова опасна мода се шири сред пловдивските тийнейджъри. Ученици в 6.-7. клас пият таблетки валериан в комбинация с алкохол, за да се отпуснат.

„Миналата седмица две деца дойдоха да купят валериан, под предлог че ги е изпратила баба им. Направи ми впечатление обаче, че са по-запознати от мен с милиграмите”, разказа пред „Марица” аптекар. След като се поровил из форумите, разбрал, че успокоителното е „на мода”.

Валерианът е съвсем достъпен и евтин - продава се без рецепта, а 100 таблетки струват между един и два лева. В комбинация с алкохол обаче може да бъде много опасен, предупреждават лекарите. Подобен коктейл може да изпрати детето в токсикологията, а ако не му бъде оказана помощ навреме, да има дори фатален край.

Все още „на мода” сред подрастващите е и сироп за кашлица, в който се съдържа съставка, производна на морфина. В допустими дози се използва за потискане на кашлицата. В по-голямо количество обаче има замайващ ефект. Сиропът не се продава без рецепта, но недобросъвестни аптекари си затварят очите

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?