71

Опашка пред Общината за безплатно мерене на кръвно

Въпреки дъждовното време, хора с чадъри търпеливо чакаха на опашка пред шатрите на двете най-големи болници в града - УМБАЛ "Пловдив" и УМБАЛ „Св. Георги, разположени пред сградата на общината, за да им измерят безплатно ктъвното налягане. Кампанията е във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с хипертонията.

Д-р Атанас Папазов от мобилния екип от кардиолози от УМБАЛ "Пловдив" освен, че мереше кръвното налягане, обясняваше и даваше съвети на всеки, дошъл да се консултира със специалистите за здравния си статус и осведомяваше за усложненията, които артериалната хипертония може да предизвика, ако не се държи под контрол. Всеки пациент си тръгваше с брошури със съвети и препоръки към хората страдащи от хипертония, с наръчник за здравословно хранене и ябълка „за здраве“.  

Брошури със съвети за здравословен начин на живот, стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване, раздаваха и в шатрата на Кардиологичната клиника към  УМБАЛ "Свети Георги", където  всеки желаещ, също можеше безплатно да измери артериалното си налягане.

Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Забелязва се  тенденция към увелечение  честотата на хипертонията и снижаване на възрастта на хипертониците, а една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония, твърдят кардиолозите.

Снимки от Наташа Манева

За Световния ден за борба с хипертонията се инициира най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май месец за мерене“. Тя се провежда се за поредна година у нас по инициатива на Българската лига по хипертония с подкрепата на българския клон на Световната здравна организация, Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други партньори.

Безплатните прегледи ще продължат до 16.00 ч. днес.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пациент днес

Пациент днес

17.05.2023 | 16:34

То хубаво го мерят това кръвно.Ама съветите им всеки ги знае ...не пуши,не пий,не яж солено,ходи за здраве,яж туй,онуй.Абе,с една дума....това живот ли е

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?