Следвайте ни

ОБЗОР 2018: Аргиров се върна в Окръжна, за да я спасява

От София му назначиха прокурист

Проблемите в българското здравеопазване не подминаха Пловдив и тази година. Секторът от години страда от две тежки заболявания - липса на кадри и недостиг на средства за медицински дейности. И лечение засега няма. Докато частните болници продължават да се роят, а собствениците им да се мерят по стандарт с представителите на най-големия български бизнес, държавните и общинските лечебни заведения продължават да се утаяват към дъното, където дебне фалитът. Типичен пример за закъсала до шия болница е УМБАЛ "Пловдив". Там бяха извършени и най-много кадрови промени в опит да се закрепи положението. На 23 февруари за прокурист на бившата Окръжна бе назначен д-р Аргир Аргиров, който към онзи момент заемаше поста  заместник-директор на Районната здравна инспекция. Беше и общински съветник от ГЕРБ.  От Министерството на здравеопазването аргументираха избора си с богатия му опит, след като дълги години беше заместник-директор и директор на УМБАЛ "Пловдив". Основната му   задача бе  

да състави оздравителен план   

на лечебното заведение, което е в огромен финансов дефицит. Най-тежкият проблем, с който се сблъска д-р Аргир Аргиров, дойде през лятото. Тогава  търговец на свободния пазар поиска на 9 юли да бъде спрян токът на здравното заведение за дължими 213 000 лева за консумиран ток за последните шест месеца. От ЕВН уточниха, че като мрежов оператор са задължени съгласно Закона за енергетиката да спазят процедурата и да се изпълни заявката, постъпила от доставчика на електроенергия. УМБАЛ "Пловдив" заплаща към „Електроразпределение Юг“ единствено цени за ползване на мрежовите услуги на дружеството, които се регулират от КЕВР и не подлежат на пряко договаряне.  Ръководството на УМБАЛ "Пловдив" проведе преговори с доставчика на ток и с Министерството на здравеопазването.  

Ресорното ведомство се задейства и изплати изравнителна субсидия за вече извършена дейност за месеците април и май 2018 г. и авансова субсидия за спешна помощ за юни 2018 г. във връзка с договор за финансиране по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 г. Парите за тока бяха платени и не се стигна до  

дърпането на шалтера.

На 14 август Общото събрание на акционерите в УМБАЛ "Пловдив" освободи  досегашния изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Иво Мильотев от поста. То гласува и новия състав на Съвета на директорите, в който бяха избрани предприемачът Анести Тимчев, бившата народна представителка д-р Катя Попова и д-р Аргир Аргиров, прокурист на болницата. Доктор Иво Мильотев  напусна и отиде на работа в частната в МБАЛ "Медлайн".

След това Съветът на директорите определи д-р Аргиров за новия изпълнителен директор на УМБАЛ "Пловдив". Той заемаше този пост от 2009 до 2014 г., а преди това - от 2000 до 2009 г., изпълняваше длъжността заместник-директор. През февруари бе назначен от Министерството на здравеопазването за прокурист с цел да оздрави финансово лечебното заведение. Оттогава до момента по данни на здравното министерство разходите са намалени с 9%, а задълженията на болницата са редуцирани с няколко милиона лева. Голяма част от дълговете са вследствие на неизплатени надлимитни средства от страна на НЗОК.

“Предстои още много работа, която е немислима без подкрепата на персонала, сам не бих могъл да постигна нищо, заяви изпълнителният директор. Благодаря им за положените усилия в тази сложна ситуация! Уверен съм, че ако продължим да работим така сплотено и гледаме в една и съща посока, ще преодолеем проблемите", заяви новият директор.

От Министерството на здравеопазването показаха, че ще

държат сериозно на контрола 

в тази болница. Така на  25 септември бившият управител на харманлийската общинска болница д-р Динчо Генев бе назначен за прокурист на УМБАЛ "Пловдив". Той  стана известен като опонент на наливането на пари именно в големите държавни болници, които са привилегировани, но продължават да трупат дългове.

Д-р Генев е бивш подуправител на Националната здравноосигурителна каса.  Преди това е работил като военен лекар и директор на общинската болница в Харманли. Бил е още председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ и на Регионалния лекарски съюз в Хасково. С новото ръководство УМБАЛ "Пловдив" се стабилизира финансово, но все още дължи много пари и се бори за всеки лев.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?