Обучават вкъщи учениците под карантина заради коронавируса - чрез облачните технологии

Родителите ще имат на разположение телефон за пряка връзка с консултант от РЗИ

За учениците от групата, която се върна от Италия и бе поставена под 14-дневна карантина, ще бъде организирано дистанционно обучение от дома. Организацията бе направена много бързо от директора на Математическата гимназия, като ще се използват облачните технологии, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Ежедневно ще се пращат учебните материали на децата от  10., 11. и 12. клас през предстоящите 2 седмици, в които те трябва да са изолирани в домовете си като превантивна мярка.

Най-голямо е притеснението за зрелостниците, на които им предстои матура. Ще се направи всичко възможно мерките да не се отразят на тяхната подготовка, увери Киркова.

На родителите ще бъде предоставен и телефон за директна консултация със специалист от Регионалната здравна инспекция.

Както „Марица” съобщи, снощи групата, която я била две седмици в Сицилия по програма „Еразъм”, бе посрещната на летището лично от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Тя лично е обяснила, че се налагат 14 дни карантина за всички 20 човека, макар децата и учителите да са добре – като превенция за евентуално развиване на болестта и пренасяне на коронавируса. Присъствието на зам.-министъра на летището е по нареждане на премиера Бойко Борисов, за да се разяснят мерките коректно и да няма паника.

Междувременно възникна леко напрежение сред родители на деца от пловдивска детска градина. Поводът е, че семейство е било заедно с децата си на екскурзия в Тайланд и предстои хлапетата да се върнат в групите. Очаква се да са на детска градина утре. Родителите са уверили директора, че дотогава ще минат през личния лекар и ще представят бележка от здравните власти на летището. Ако има друго разпореждане оттам, ще се следват препоръчаните от специалистите мерки.

След консултации с РЗИ директорът обясни пред "Марица", че засега няма основания децата да не бъдат допуснати, нито има причина другите родителите в първа и трета група да оставят своите деца у дома.  Когато се върнат в градината, хлапетата ще са под наблюдение на медицинското лице. Ще има и допълнителна дезинфекция на двата входа и в учебното заведение. Ще се спазят също препоръките за по-често проветряване и миене на ръцете на всички малчугани.

Запитан дали ще бъдат дадени указания на директорите как да процедират при такива случаи, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов коментира:  „Не сме компетентни по такива  сложни въпроси. Нека проверим. Ако има указания от МОН, ще реагираме. Към момента няма притеснителни данни, които да са достигнали до нас. Изчакваме инструкции от здравните власти”.  Стефан Стоянов добави, че в детските градини има и медицински лица, които посрещат децата. „Ще се чуем в днешния ден с РЗИ, ще видим какво е положението. Ако има нужда, ще се вземат всички мерки. Ще реагираме за всеки случай, за който има дори и минимално притеснение”, категоричен бе той.

По информация на Регионалното управление на образованието, в момента няма други групи с наши ученици в Италия. Има  обаче предстоящи пътувания, които при новата ситуация ще бъдат отменени. Вчера МОН препоръча да се отложат такива визити. Тази мярка ще стане задължителна.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
qqqqqqqqqqqqqqqq

qqqqqqqqqqqqqqqq

25.02.2020 | 14:49

Как от цял самолет слагат само 20 деца "под карантина" от статията. Другите пасажери от самолета , как разбраха че са здрави. Как тези 20 деца ще се стоят в къщи, няма да излизат никъде, а техните родителите ще ходят през това време на работа и ще са контакт с различни хора. Ако учениците имат братчета или сестри , те нали и те ще ходят на училище. Само ще провалят семестъра на учениците от 12- ти клас, очакват ги завършване, матури и кандидатстване. Излиза , че някой "умен родител" чието дете учи в Математическата гимназия , се е уплашил за своето дете и е пуснал сигнал.

Отговори
0 0
Re:

Re:

25.02.2020 | 17:07

ПР акция на Боко. Да покаже активност. А че ефекта е нулев майната му. Важно е шум да се вдигне

Отговори
0 0
Мариана

Мариана

25.02.2020 | 11:28

Спасете правителството ни - ОП и ГЕРБ са европейски партии,ако паднат от власт,мястото им ще заемат англо-американски партии,които клатят правителството,страхувам се,да не се случи това,което се случи в Украйна,спасете България и подкрепете правителството ни!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?