Следвайте ни

Общинските съветници отлагат кредита за линеен ускорител на КОЦ

viber icon

Ръководството на КОЦ - Пловдив ще получи съгласието на Общинския съвет за взимане на кредит до 5 млн. лева за закупуване на линеен ускорител, след като бъде избран управител. Това е становището на постоянните комисии по финанси и правна на местния парламент по повод на внесеното за утрешната  сесия предложение на зам.-кмета Илия Кирчев да се даде разрешение на  на Онкото д-р Парашкев Цветков да изтегли инвестиционен заем. 

Илия Кирчев посочва, че за кредита вече са водени разговори и той може да бъде взет по програма Джесика от Регионален фонд за градско развитие при ниска лихва. Линеен ускорител ще е ново поколение, с пълен капацитет лъчетерапия и с възможност за радиохирургия.

Съветниците на двете комисии обаче са на мнение, че предложението  трябва да се разгледа, след като се проведе конкурс за шеф на Онкото. От правната комисия искат съветниците от здравната също да си кажат становището.

Мандатът на д-р Парашкев изтича. "Конкурсът е обявен и ще се състои след няколко седмици. Ние считаме, че е справедливо новият управител да представи инвестиционната си програма и тогава да бъде взето решение за кредит. Подкрепяме желанието на ръководството на КОЦ и община Пловдив да се инвестира в ново оборудване, но да не избързваме", коментира председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев. 

Константин Георгиев от Кауза Пловдив също потвърди, че колегите му по принцип подкрепят инвестицията, но след като стане ясно кой ще управлява лечебното дружество. "Не сме против закупуване на апаратура, но годишната печалба на КОЦ - Пловдив е 1,5 млн. лева, а заедно с нов кредит задлъжнялостта ще стане 7 милиона. Те ще се изплащат с години и не трябва  предварително да товарим следващия управител с такъв ангажимент. Редно е да изчакаме да се проведе конкурс и да видим бизнес програмата  за управление на КОЦ", каза Георгиев.  Той допълни, че в Пловдив има три линейни ускорителя - един в КОЦ - Пловдив и още два в УМБАЛ "Св. Георги". 

Шефът на съветниците от БСП Николай Радев също е на мнение, че за заем е редно да се говори след конкурса.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?