Следвайте ни

Общински съветник настоява: Шефът на Онкото – медик с минимум 5 г. управленски стаж

viber icon

КОЦ-Пловдив, където се грижат за най-уязвимата група хора, не трябва да се превръща в заложник на партизанщина и политически игри 

Комплексният онкологичен център в Пловдив не трябва да се превръща в заложник на партизанщина и политически пазарлъци. Не бива да си играем със съдбите на хиляди онкоболни, които за най-уя​звимата група от българското общество. С тези аргументи общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов мотивира предложението на предстоящата сесия на местния парламент в четвъртък да бъдат променени условията в конкурса за избор на управител на КОЦ-Пловдив. Сега в критериите, разработени според спорна наредба на Министерството на здравеопазването, няма изискване за специализирано медицинско образование, квалификация и професионален опит на кандидатите.

„Това е абсурдно, когато става дума за човека, който ще управлява втория най-голям онкологичен център в България. Така можем да стигнем до ситуация

начело на здравното заведение да застане счетоводител, юрист или машинен инженер,

които едва ли ще имат понятие от работата на КОЦ“, коментира Йордан Иванов. И настоява, че новият управител трябва да е лекар.

 За да се случи това, той предлага критериите за избора на новия шеф да се завишат. Според него конкурсът трябва да протече в 3 етапа. Първият от тях е проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания. След това кандидатите трябва да представят програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период. И накрая - събеседване с кандидатите.

Иванов предлага още в конкурса да се допускат само лица с висше образование на образователно-квалификационна степен "магистър по медицина", съответно дентална медицина,

да имат най-малко десет години трудов стаж  в областта на медицината,

да имат придобита квалификация по здравен мениджмънт или да са лица с образователна степен "магистър" по икономика. Освен това кандидатите, според него, трябва да имат най-малко пет години ръководен опит като директор на лечебно заведение.

От администрацията, която изготвя критериите и организира конкурса, вече обявиха, че са съгласни критериите за избор да се завишат. Това обаче е в правомощията на Общинския съвет, който е принципал на Комплексния онкологичен център. 

От лекарската гилдия пък настояват

мандатът на управителя на КОЦ да бъде удължен на 4 години,

колкото е този на Общинския съвет. Според медици 3 години са твърде малък период, за да може един мениджър да реализира управленската си програма. Те припомнят случая с КОЦ-Пловдив, където трета година не могат да се справят с доставка на модерно оборудване за гама-лечение. Това е заложено в одобрената от ОбС инвестиционна програма още през 2018 година. Обществената поръчка за закупуването на хибридна СПЕК/КТ система, гама-камера и томограф обаче е обявена на прогнозна стойност 700 000 лева и при тези условия не се е явил нито един кандидат. След направеното пазарно проучване са получени индикативни оферти за 1 400 000 лева. Нова поръчка обаче така и не е организирана, защото местният парламент не е одобрил промяна в инвестиционната програма.

Такова предложение внесе миналия месец ресорният зам.-кмет Илия Кирчев, но то бе блокирано в правната и бюджетната комиси​я на ОбС с мотива, че предстои избор на нов управител в КОЦ и той не трябва да бъде обвързван с идеите на сегашното ръководство. Председатели на двете комисии са Йордан Илиев и Ангел Славов от ГЕРБ. Двамата са и в петчленката, която ще провежда конкурса за бъдещ управител в Онкото. В комисията влизат от д-р Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив, д-р Аргир Аргиров, представител на Регионалната здравна инспекция и бивш общински съветник от ГЕРБ, и независимият Слави Георгиев. Съставът на комисията вече предизвика коментари, че новият управител на КОЦ ще е този, който посочи лидерът на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев.  

 

47 690 души са диспансеризирани през 2019-а

През миналата година в Комплексния онкологичен център са диспан-серизирани 47 690 души. 31 691 са от Пловдив и областта, от Пазарджик и областта - 9253, от Смолянска област - 3677, а от други региони - 3069.

През 2019-а новозаболелите в Пловдив са 3421, в Пазарджик - 979, в Смолян 435, от други региони - 680. Починалите от рак през миналата година са 2743 в Плов-див, в Пазарджик - 887, в Смолян - 323, а 112 са от други региони. Всички те са минали през Онкодиспансера. Това показва колко важно е лечебното заведение за болните не само в Пловдивска област, а и за пациентите от цялата страна.

 

Лекарите към властта: Не си играйте с огъня!

Сред колектива на Комплексния онкологичен център отново тлее напрежение в навечерието на предстоящия избор на нов управител. Медиците се опасяват, че конкурсът отново ще се превърне в задкулисна игра на политиците.

Те припомнят, че в предишните години управителите са сменяни твърде често, обикновено заради различни настроения на местните партийни велможи.“Тези рокади и съпътстващите ги скандали и протести поставят екипа под напрежение. Много ценни кадри напуснаха. Въпреки това лекарите, медицинските сестри и санитарите не загърбиха и за миг грижите за пациентите. Онкоцентърът е изключително важно здравно заведение и не бива да се превръща в заложник на нечии интереси”, коментират медици.

От екипа дори са подготвили подписка до администрацията и Общинския съвет с настояване да не се създава напрежение около избора на нов директор. Медиците настояват той да бъде проведен прозрачно, при спазване на етичните норми и законността.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

;хл;56ой6

;хл;56ой6

08.07.2020 | 20:10

Навсякъде е така. Партията стои зад гърба на всеки. И в болниците и в училищата - вижте МГ-то. И там кадър без опит, но с много опит в партията. Що да назначават знаещ о можещ, като може да назначат свой послушен човек, та може и роднина.

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

08.07.2020 | 19:45

Същите некомпетентни жени напраниха и конкурса за Психото! Ограничени млекодайни. Пенсионерки. Да се махат. Сложете можещи и знаещи хора.

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

08.07.2020 | 19:42

Вярвав и Б.Б. е разбрал за неудачния избор на кмет. А пък неговия нещастен, лаком и ненаситен д- р К.К.- просто ужас. Голям тормоз.

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

08.07.2020 | 19:39

Глупав д- р Калинов, който в реваншизма си подведе и кмета! Неука администрация, която Здравко не можа да смени. Ниско ниво е. Неуки юристи допуснали целия този цирк. С една дума - зле и неуко хора, жадни са аванта.

Отговори
1 0
иван йорданов НЕ Е ПРАВ

иван йорданов НЕ Е ПРАВ

07.07.2020 | 16:30

Напротив, да се забрани ЛЕКАР да оглави Центъро. Напротив, изискването да бъде Софиянска ТАЛАВИЗИОННА БЛОНДИНКА (с голеееми "очи"!) да бъде назначена със заповед на баскетБОЛНИЯ МОЗЪКЛИЯ. Разведена, без деца. Ура, прав си, шефе!

Отговори
7 1
Крив

Крив

07.07.2020 | 17:10

Голям коментар си написал умник!

Отговори
2 3
ПРАВ

ПРАВ

07.07.2020 | 17:44

Що бе, по тоя начин парашутираха в Града от Долно Лозен изчадие на потомствената комунистическа Номенклатура (БАРЕТИ) за мутро'полит'ик (оти свършиха се достойните местни *р*вославни духовници). Така и в Стария Пловдив коли / беси софиянец, който даже си студентства в АМТИ докато е на директорска заплата в общината - без изобщо да знае къде е "улица" Цар Ивайло . . . Ти какво не му харесваш на коментаро?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?