Следвайте ни

Община Пловдив стана хранилка за юристи

При 39 специалисти на щат администрацията наема трима външни адвокати за важните дела и пак губи в съда

Общо 39 юристи са назначени в общинската администрация, за да се произнасят по преписките на граждани, да подготвят решения, които се взимат от местната власт, и да се явяват в съда по различни спорове. За важните дела обаче местната власт е наела още трима външни адвокати, които получават далеч повече пари от щатните. И въпреки армията от юристи преписките редовно се бавят, а Общината редовно губи в съда.  

Според разписаното в Община Пловдив на щат се водят 683,5 служители. Сред тях дипломираните прависти заемат следните длъжности -  седем  юрисконсулти, двама старши юрисконсулти, 26 главни юрисконсулти, трима директори на дирекции и един началник на отдел. На граждански договор от парите на данъкоплатците се плаща за услугите на адвокатите Емилия Петрова, Евелина Божикова и Йордан Дамбулов. 

Най-тесни са връзките с администрацията на Емилия Петрова. Тя върви ръка за ръка с кмета Иван Тотев още от времето, когато той управляваше район „Източен”. През годините, в които Тотев дърпа конците в Пловдив, дамата е обслужвала още Общинската болница „Св. Пантелеймон”, УМБАЛ „Пловдив”  и някои от районите.


На въпрос на „Марица” кое налага при толкова много юристи да се наемат външни адвокати, от Община Пловдив отговориха, че поради огромния обем от административни процедури и преписки ползването на външни специалисти е наложително. "Служителите не са в състояние да обхванат целия обем от работа. С цел ефективна защита на интересите на общината и Общинския съвет  са сключени договори с висококвалифицирани адвокати с безспорен опит по общинското право, които изпълняват задачи, възложени от страна на ръководството. Те подпомагат дейността на Общинския съвет с устни и писмени правни консултации в областта на търговско, гражданско, облигационно, вещно, трудово и административно право", обясняват от администрацията.

Проблемът е, че щатните юристи в Община Пловдив наистина нямат

квалификация и опит да покрият важните дела. Повечето от тях получават между 700 - 900 лева. В същото време на адвокат Емилия Петрова се плащаха 2400 лева на месец  с ДДС през 2015 г. Сега от Общината отказват да назоват хонорара, защото бил в сферата на "личните данни".  

Юристите в общината са разделени на няколко екипа. Административноправната дирекция  се оглавява от Илиан Иванов. Специалистите в нея консултират кмета, секретаря и заместниците по всички основни наредби и заповеди. Собствен екип от юристи имаше и бившият зам.-кмет инж. Димитър Кацарски. Сега те помагат на неговия наследник с ресор строителство и общинска собственост инж. Йордан Калев.

Дирекцията "Обществени поръчки" също си има щатни юристи.  

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (6)

мати

25.08.2019 | 08:17
1 0

димитрова и петров вие колко жилища имате и откъде!!!!!!?

Димитрова

24.08.2019 | 12:58
0 0

В действителност адв. Петрова е най- компетентния юрист в областта на здравеопазването

Петров

23.08.2019 | 01:56
1 0

Добре, че е точно тази юристка, за да реши важни и неотложни проблеми в зд.авеопазването на Пловдив. Спаси каквото можа- в най- хубавия смисъл.

Калина Алена

21.08.2019 | 15:09
0 0

Калинки малинки, резултати на умрялата образователната ситема!

Васил

21.08.2019 | 09:10
10 4

Да се уволнят тези некадърни щатни юристи, да се ползват само външни! Бахти и малоумната администрация на хранилка за избори!

Основната причина :

21.08.2019 | 08:59
10 5

Докато има "съвестни граждани" от рода на овчарката Анка и котилото на карловското ЗКПЧ които задръстват съдилищата и общината със искове и жалби , и тези юристи ще са малко на брой.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?