Следвайте ни

Обрат: Електронните рецепти набират поддръжници

viber icon

Аптеките се адаптират все по-добре към новото изискване за работа с електронни рецепти. Това показа проверка на "Марица" от тази сутрин. От днес лекарствата по Здравна каса се изписват само по този начин. Някои от фармацевтите вече обслужват клиентите си именно така вече повече от месец и половина. Според тях новият начин е много по-удобен, тъй като таксуването се случва автоматично и спестява много време, както на аптекари, така и на чакащите на опашката. 

От друга страна, хората все още не са усетили промяната. Пред наш репортер гражданите споделиха, че за момента не виждат смисъл от тази новост. 

Оказва се, че не всяка аптека е успяла да се сдобие с толкова ефективен софтуер. Въпреки че като цяло нагласите са много позитивни, някои от аптеките, които посетихме, докладваха за редки засечки от страна на програмите. Това е наложило някои от пациентите да бъдат препратени към други фармацевтични обекти.  

Пациентите засега не са усетили разликата, тъй като много от тях все още ползват книжните рецепти, издадени им преди днешна дата. Някои от тях са с валидност 3 месеца и така те все още могат да ги използват. Промяната засяга само рецептите, които се издават от днес нататък. 

Фармацевти казаха пред екипа ни, че за момента всичко върви гладко и не очакват сътресения. Ако се стигне до хаос, то може би това ще се дължи единствено на специфични дозировки на лекарствата. Объркване може да се получи и когато една рецепта се издава за 50 дни, а друга за 25, дадоха пример те. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иво

Иво

01.06.2021 | 14:25

Доста нагла лъжа си е това!

Отговори
1 0
Предполагам

Предполагам

01.06.2021 | 12:06

Ще има голямо обикаляне от една аптека в друга, точно в големите жеги! Горките хора!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?