71

Обновената Кардиология тръгна с водосвет и Клайдерман

Екипът на проф. д-р Федя Николов глези пациентите с музика и библиотека

С водосвет екипът на проф. д-р Федя Николов отбеляза откриването на изцяло обновената Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Георги".

За 6 месеца едно от най-натоварените отделения в най-голямата болница в България е напълно преобразено след ремонта за 800 хиляди лева. Сред екстрите са цялостно ново обзавеждане и оборудване, централизирана климатична инсталация, обновени болнични стаи, манипулационни и работни кабинети.

“Решихме да създадем и много добра атмосфера за пациентите -

направихме библиотека, озвучителна система

и поставихме по стените реплики на едни от най-емблематичните произведения на изкуството. В един от коридорите има изложба с оригинални творби на известен пловдивски художник. Това е много важно, тъй като тук се лекуват много тежко болни пациенти и ние имаме и социална задача, тъй като приемаме всички. Идват хора от цяла България, дори и от столицата. Важен е и комфортът на екипа в клиниката, тъй като тук всички са специалисти и нямаме никакво текучество“, каза шефът на клиниката проф. д-р Федя Николов. 

В екипа му са доказани специалисти като проф. д-р Людмила Владимирова-Китова, доц. д-р Мария Токмакова, избрана за лекар на годината в Пловдив за 2023 г., д-р Николай Атанасов, както и обещаващи кардиолози като д-р Даниел Мекенян, д-р Дарина Йовановска, д-р Калин Кръстев и още техни колеги, които постоянно получават благодарности от излекувани пациенти.

А те наистина са много.

За година през общото отделение и интензивния сектор на клиниката преминават над 2000 болни, а през инвазивното кардиологично отделение - близо 5000 пациенти.

Целият екип на клиниката получи благословия от отец Апостол, който отслужи водосвет пред малкия параклис на 12. етаж. Икона за него подари главната медицинска сестра на УМБАЛ "Св. Георги" Ивелина Божинова. 

В малкия храм палят свещи и се молят за здраве пациентите, които вече са напълнили обновеното отделение. В техните стаи пък звучи музиката на френския пианист Ричард Клайдерман,

който е сред любимците на проф. д-р Федя Николов. Освен меломан известният кардиолог е и запален фен на футболния "Локомотив". 

 "Клиниката по кардиология е една от най-успешните - тук работят изключително квалифицирани хора, които помагат на всеки в тежко състояние. Отсега те ще могат да полагат тези грижи в по-добра обстановка и за самите пациенти“, коментира изпълнителният директор на университетската болница проф. д-р Карен Джамбазов, който присъства на церемонията. Поздравително писмо пък изпрати новият ректор на Медицинския университет в Пловдив проф. Ангел Учиков.

СНИМКИ Наташа МАНЕВА

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?